Ξεκινούν οι έρευνες για τα αποθέματα υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο – Μεγάλα ονόματα μεταξύ των σχημάτων

Ξεκινούν οι έρευνες για τα αποθέματα υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο – Μεγάλα ονόματα μεταξύ των σχημάτων

Προκηρύχθηκαν και επίσημα οι διαγωνισμοί για τη συμμετοχή σχημάτων εταιρειών στις έρευνες υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιονιο.

Οι διαγωνισμοί προκηρύσσονται ύστερα από την εκδήλωση ενδιαφέροντος δύο σχημάτων: της Energean Oil & Gas (που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου) για τη θαλάσσια περιοχή στο Ιόνιο και της Κοινοπραξίας Total – ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια για την Κρήτη. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για τις εν λόγω περιοχές καλούνται και άλλοι τυχόν ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν προσφορές σε προθεσμία 90 ημερών από τη δημοσίευση στην ευρωπαϊκή εφημερίδα, δηλαδή ως τις αρχές Μαρτίου.

Τα στοιχεια που θα ληφθούν υπόψη για την αξιολόγηση των προσφορών θα έχουν οικονομικά, περιβαλλοντικά και ποιοτικά δεδομένα σύμφωνα με τις προκηρύξεις που δημοσιεύθηκαν εχθες στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο διαγωνισμός αφορά συνολική έκταση 6671,13 τ.χλμ. στο Ιόνιο και 40.000 περίπου τ. χλμ. στην Κρήτη (20.058,4 είναι το μπλοκ Δυτικά της Κρήτης και 19.868,37 τ.χλμ. το μπλοκ νοτιοδυτικά), επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι αιτήσεις θα εξεταστούν με βάση τα ακόλουθα κριτήρια αξιολόγησης:

i) Οικονομική βιωσιμότητα του αιτούντος να διεξάγει έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή ενδιαφέροντος.

ii) Αποδεδειγμένη τεχνική ικανότητα και εμπειρογνωμοσύνη.

iii) Αποδεδειγμένη εμπειρία στην εκτέλεση εργασιών έρευνας, ανάπτυξης, παραγωγής (εκμετάλλευσης) υδρογονανθράκων, ειδικά σε θαλάσσιες περιοχές μεγάλου και εξαιρετικά μεγάλου βάθους.

iv) Ποιότητα του υποβληθέντος προγράμματος και του χρονοδιαγράμματος εργασιών για την αξιολόγηση του πλήρους δυναμικού της περιοχής για την οποία κατατίθεται η αίτηση.

v) Κατανόηση του γεωλογικού περιβάλλοντος της γεωγραφικής περιοχής και ο τρόπος με τον οποίο ο επιλεγείς αιτών προτείνει τη διεξαγωγή αποτελεσματικής και ασφαλούς έρευνας υδρογονανθράκων.

vi) Εμπειρία στην όρυξη γεωτρήσεων υπό την παρουσία υδρόθειου.

vii) Ικανότητα περιβαλλοντικής διαχείρισης, καθώς και εμπειρία στην εκτέλεση εργασιών σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές και στη διατήρηση υψηλού επιπέδου ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος σε περιοχές όπου ο τουρισμός είναι ανεπτυγμένος και μεγάλης οικονομικής σημασίας.

viii) Έμφαση θα δοθεί σε κάθε έλλειψη αποτελεσματικότητας και υπευθυνότητας ή σε περιπτώσεις μη εκπλήρωσης που έχει τυχόν επιδείξει ο αιτών ως προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από προηγούμενες παραχωρήσεις σε αυτόν.

ix) Στοιχεία δημοπράτησης

-Πρόγραμμα ελάχιστων ερευνητικών εργασιών

-Οικονομική δέσμευση

-Μίσθωμα Ελληνικού Δημοσίου (Royalties)

-Ποσοστό αποσβέσεων (%)

-Αντάλλαγμα υπογραφής σύμβασης και αντάλλαγμα παραγωγής

-Εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη

-Ποσοστό αποδέσμευσης της περιοχής (%)

-Στρεμματική αποζημίωση κατά το Στάδιο Ερευνών και το Στάδιο Εκμετάλλευσης.

Για κάθε ένα από τα κριτήρια η νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένη βαθμολογία και βαρύτητα στη διαμόρφωση της τελικής επίδοσης του υποψήφιου. Σε περίπτωση ανακάλυψης κοιτάσματος το μίσθωμα θα είναι τουλάχιστον 4 % επί της παραχθείσας ποσότητας και η φορολογία εισοδήματος σταθερά 20% για το Δημόσιο συν 5 % περιφερειακό φόρο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.