Είναι περισσότερο από σαφές ότι ο Τουρισμός επηρεάζεται από τις οικονομικές αλλά και τις γεωπολιτικές συνθήκες που διαμορφώνονται στο διεθνές στερέωμα. Ειδικά για την Ελλάδα, οι προβλέψεις μιλούν για θετικό πρόσημο ακόμα και το 2016, πράγμα αρκετά ενθαρρυντικό με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. 

Ωστόσο, η διαφαινόμενη οικονομική κρίση στην Κίνα που εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς αναμένεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών και επενδυτών να πυροδοτήσει ένα νέο φαύλο κύκλο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το τρέχον έτος, πράγμα που δεν θα αφήσει αλώβητη την ταξιδιωτική κίνηση.

Και αυτό, σε μία εποχή κατά την οποία η πτώση της τιμής του πετρελαίου προκάλεσε πτωτικές πιέσεις στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων που, όπως είναι γνωστό, επηρεάζουν σημαντικά τις τιμές των πακέτων (άνω του 60%) και, με τον τρόπο αυτό και σε συνδυασμό με την σχεδόν εξομοίωση της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου κατέστησαν την Ελλάδα προσιτή σε μακρινούς προορισμούς, όπως οι ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, η έξαρση της τρομοκρατίας δημιούργησε μια προσωρινή (ελπίζουμε) ανάσχεση της ταξιδιωτικής κίνησης, δεδομένου ότι μετά την πτώση των δίδυμων πύργων στη Νέα Υόρκη, αποδείχθηκε ότι τέτοια φαινόμενα επηρεάζουν όχι μόνο τις χώρες υποδοχής  αλλά και τις χώρες αποστολής τουριστών.

Η Ελλάδα, σε αυτό το περιβάλλον, έχει και θετικές αλλά και αρνητικές επιπτώσεις. Στα θετικά, μπορούμε να εντάξουμε την ένταση των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας με αντίστοιχη ακύρωση σχεδόν όλου του μεριδίου αγοράς που είχε η γειτονική μας χώρα.

Επίσης η αστάθεια που παρατηρείται και στις χώρες της Μέσης Ανατολής (πχ Αίγυπτος), αναμένεται να στρέψει ένα μέρος της κίνησης προς τη χώρα μας, πολύ περισσότερο που η διαμάχη Σουνιτών-Σιιτών μπορεί να εξελιχθεί σε ένα μουσουλμανικό εμφύλιο. Από το παρελθόν όμως έχει αποδειχθεί ότι οι πόλεμοι στην ευρύτερη περιοχή, ακόμα και στην εποχή του πολέμου του Κόλπου επηρέασαν αρνητικά την κίνηση προς την Ελλάδα.

Η Μύκονος, ως διεθνής προορισμός, δεν φαίνεται ότι θα επηρεαστεί από τα αρνητικά γεγονότα, τουλάχιστον από  εκείνα που αφορούν την ελληνική επικράτεια, όπως είναι η παρατεταμένη ύφεση και η πολιτική αστάθεια που μπορεί αυτή να προκαλέσει τους επόμενους μήνες. Και αυτό έχει μεγάλη σημασία για τον ελληνικό τουρισμό, αφού η Μϋκονος είναι ναυαρχίδα του.

Ρώσοι, Αμερικανοί, Αυστραλοί, Ευρωπαίοι ακόμα και Ασιάτες τουρίστες που υπερβαίνουν τον μέσο κοινωνικο-οικονομικό όρο θα συνεχίσουν να δείχνουν την προτίμησή τους στο νησί, αρκεί να ενισχυθούν οι απευθείας πτήσεις, πράγμα που ήδη είναι σε ικανοποιητικό ρυθμό.

Θετικές είναι και οι προβλέψεις για τις κρουαζιέρες, που θα είναι ακόμα καλύτερες αν προωθηθεί το home porting, ενισχυθεί το περιηγητικό στοιχείο και βελτιωθούν οι συνθήκες πρόσδεσης των πλοίων. Για την κατοχύρωση αυτών των θετικών όμως προβλέψεων είναι αναγκαία η τόνωση της παρουσίας της Μυκόνου τόσο στις παραδοσιακές όσο και στις νέες αγορές, πράγμα που πιστεύουμε ότι θα επιτευχθεί με το διετές πρόγραμμα προβολής για το 2016-17 που ήδη έχει δρομολογηθεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Ο Κώστας Σκαγιάς είναι υπεύθυνος για την παγκόσμια τοριστική προβολή της Μυκόνου μέσω της εταιρείας συμβούλων τουρισμού του Δήμου Μυκόνου, MTC Group Tourism Consulting και αντιπρόσωπος του τουρισμού των Κυκλάδων στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.