ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Εξέταση θα δείχνει εαν ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση

Εξέταση θα δείχνει εαν ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση

Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν ότι αν τα κύτταρα του καρκινικού όγκου δεν προσκολλώνται στον περιβάλλοντα ιστό του σώματος, τότε αυτό πιθανώς αποτελεί ένδειξη για αυξημένο κίνδυνο μεταστάσεων σε άλλα όργανα.

Η διαπίστωση αυτή μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια νέα βιοφυσική εξέταση, η οποία θα αποκαλύπτει κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος ο καρκίνος να εξαπλωθεί στο σώμα του ασθενούς.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποιος κοινός βιοδείκτης που να προειδοποιεί πως ένας όγκος είναι πιθανότερο να κάνει μεταστάσεις, σε σχέση με έναν άλλο. Αν όμως ήταν δυνατό να προβλέψει κανείς κάτι τέτοιο, τότε οι γιατροί θα μπορούν να ξεκινούν από το αρχικό κιόλας στάδιο μια πιο επιθετική θεραπεία σε όποιον τη χρειάζεται.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Άνταμ Ένγκλερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό βιοφυσικής «Biophysical Journal», δημιούργησαν μια συσκευή που μετρά τη δύναμη προσκόλλησης των καρκινικών κυττάρων.

Διαπιστώθηκε ότι όσο μικρότερη είναι η δύναμη προσκόλλησης των κυττάρων αυτών, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος να «μεταναστεύσουν» σε άλλα σημεία του σώματος. Οι σχετικές μελέτες, που αφορούσαν κύτταρα καρκίνων του μαστού και του προστάτη, έδειξαν ότι τα κύτταρα των όγκων έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, όσον αφορά τη δύναμη προσκόλλησής τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Θα ακολουθήσουν πειράματα σε ποντίκια για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι εφικτό να αναπτυχθεί μία αποτελεσματική βιοφυσική μέθοδος πρόβλεψης της επιθετικότητας (μεταστατικότητας) των καρκίνων. Οι ερευνητές ανέφεραν όμως ότι οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους απέχουν ακόμη αρκετά χρόνια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.