ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

Αυτός είναι ο λόγος που το κόκκινο κρασί προκαλεί πονοκέφαλο – Πώς θα τον αποφύγουμε

Καταγράφηκε για πρώτη φορά από τον Aurelius Cornelius Celsus στην αρχαία Ρώμη

Αυτός είναι ο λόγος που το κόκκινο κρασί προκαλεί πονοκέφαλο – Πώς θα τον αποφύγουμε

Μήπως έχετε παρατηρήσει κι εσείς πώς λίγη ώρα μετά την κατανάλωση κόκκινου κρασιού σας πιάνει πονοκέφαλος; 

Μπορεί μέχρι στιγμής να μην έχει δοθεί κάποια εξήγηση για το φαινόμενο, ωστόσο πρόσφατα επιστήμονες από την Καλιφόρνια κατέληξαν στο ότι υπαίτια για τον πονοκέφαλο είναι μια υγιής αντιοξειδωτική ουσία που πωλείται ως συμπλήρωμα που τονώνει τον εγκέφαλο.

Ο λόγος για την κουερσετίνη. Πρόκειται για μια φλαβανόλη που βρίσκεται στα κόκκινα κρασιά.

Ο πονοκέφαλος από το κόκκινο κρασί, καταγράφηκε για πρώτη φορά από τον Aurelius Cornelius Celsus στην αρχαία Ρώμη και αναγνωρίστηκε από τη International Headache Society ως κάτι διαφορετικό από ένα τυπικό «hangover’».

Σύμφωνα λοιπόν με τον χημικό κρασιού στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Davis, Andrew Waterhouse: «Όταν η κουερσετίνη εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, το σώμα σας τη μετατρέπει σε μια διαφορετική μορφή που ονομάζεται γλυκουρονίδιο κερκετίνης. Με αυτή τη μορφή, μπλοκάρει τον μεταβολισμό του αλκοόλ».

Συγκεκριμένα, το γλυκουρονίδιο κερκετίνης είναι αποτελεσματικό στην παρεμπόδιση ενός ενζύμου που χρησιμοποιεί το σώμα για να διασπάσει την ακεταλδεΰδη, την τοξική ουσία που σχηματίζεται μετά τη διάσπαση των μορίων αλκοόλης.

Επίσης αυτό που δεν λαμβάνεται συχνά υπόψη είναι το γεγονός ότι είναι σχεδόν αδύνατο να παραχθεί κρασί, τουλάχιστον εμπορικά, χωρίς τη χρήση διοξειδίου του θείου, καθώς είναι αντιοξειδωτικό, ενώ ακόμη τα κρασιά χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ που τείνουν να είναι υψηλότερα σε διοξείδιο του θείου έχουν αντίστοιχα υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, η οποία θα σας προκαλέσει και πάλι πονοκέφαλο.

Δηλαδή είτε πιείτε λευκά ή αφρώδη κρασιά τα οποία είναι χαμηλότερα σε ποσότητα αλκοόλ από το κόκκινο, δεν θα σας δώσουν κάποια λύση.

Ο εμπειρογνώμονας του κρασιού Jamie Goode μιλώντας στην Telegrpaph αναφέρει ότι η εν λόγω έρευνα είναι πολλά υποσχόμενη καθώς έχει διεξαχθεί από ένα σοβαρό ερευνητικό ινστιτούτο και φέρει μαζί της το βάρος τόσο των οινοχημικών όσο και του Headache Center. του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Επιπλέον, η πρώην έμπορος κρασιού και ιδρύτρια της The Wine Academy συμπληρώνει πως «η θεωρία της κερκετίνης υποστηρίζει την ιδέα ότι δεν προκαλούν το πρόβλημα τα θειώδη».

Πώς θα αποφύγεις τον πονοκέφαλο

Τι σημαίνει λοιπόν αυτό; Ότι τα κόκκινα κρασιά που χρειάζονται έντονη θερμότητα για να ωριμάσουν σωστά είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερες ποσότητες κερκετίνης επομένως η αποφυγή αυτών των κρασιών μπορεί να σας δώσει κάποια λύση.

Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η έντονη ζέστη σημαίνει ότι τα σταφύλια έχουν ωριμάσει πιο γρήγορα κάτι που αυξάνει την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, επομένως θα σας φέρουν πονοκέφαλο.

Καλό είναι να επιλέξετε κάποιο κρασί το οποίο δεν έχει εκτεθεί σε τόσο θερμές θερμοκρασίες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να σας επηρεάζουν και να νιώθετε πονοκέφαλο μπορεί να είναι: η ποσότητα του φαγητού που έχετε καταναλώσει, πόσο κουρασμένος είστε ή αν βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.