Διατροφή: Αυτές είναι οι 12 τροφές που είναι φυσικά αντιφλεγμονώδη

Στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, είναι καλό να βάλεις κάποιες από αυτές στην καθημερινότητά σου

Διατροφή: Αυτές είναι οι 12 τροφές που είναι φυσικά αντιφλεγμονώδη

Μπορεί από την εποχή που ακούσαμε για πρώτη φορά για τα αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά τρόφιμα να έχουν περάσει άλλες δύο τουλάχιστον διατροφικές μόδες, με την keto και τη διαλειμματική νηστεία να μονοπωλούν το ενδιαφέρον, αλλά μια διατροφή που βασίζεται στα αντιφλεγμονώδη εξακολουθεί να είναι επίκαιρη. 

Αθλητές, καλλιτέχνες αλλά και όλοι όσοι επιθυμούν να καθυστερήσουν τα σημάδια του γήρατος και ταυτόχρονα να κρατηθούν σε φόρμα, χτίζουν τη διατροφή τους γύρω από αυτές τις τροφές. Μια τέτοια δίαιτα συνεπάγεται και αποφυγή όσων τροφών προκαλούν φλεγμονές και γήρανση, δηλαδή τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, επεξεργασμένα κρέατα, κακής ποιότητας υδατάνθρακες κλπ.

Ο λόγος που οι δίαιτες με βάση τα αντιφλεγμονώδη έχασαν γρήγορα το hype τους, είναι επειδή δεν είναι ακριβώς μετρήσιμο το πόσο καλό κάνουν τελικά. Ωστόσο όλοι συμφωνούν ότι στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, είναι καλό να βάλεις κάποιες από αυτές στην καθημερινότητά σου.

Παρακάτω θα βρεις τις 12 πιο σημαντικές και γιατί αξίζουν μια θέση σε κάποιο από τα γεύματά σου.

Φακές

Το μισητό όσπριο της παιδικής μας ηλικίας έχει κάνει τρομερό comeback. Δεν χρειάζεται να επιστρέψεις στην κλασική σούπα, αλλά να βάλεις τις φακές σε σαλάτες ή ακόμα και να τις κάνεις ένα εύκολο εξωτικό dahl.

Πιπερόριζα

Μαζί με τον κουρκουμά είναι οι συμπυκνωμένες μορφές αντιοξειδωτικών και ο συνδυασμός τους δίνει την πιο άμεση ανακούφιση από συμπτώματα κρυώματος κλπ

Κινόα

Μια οποιαδήποτε διατροφή χρειάζεται φυτική ίνα, ακόμα κι αν ο στόχος δεν είναι το πόσο αντιφλεγμονώδης θα είναι. Η κινόα έχει πολλή φυτική ίνα, ακόμα και σε μικρές ποσότητες, συν τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.

Ελαιόλαδο

O ακρογωνιαίος λίθος της μεσογειακής διατροφής δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή η λίστα. Μια κουταλιά ωμό ελαιόλαδο σε κάθε πιάτο προσφέρει σημαντικά θρεπτικά συστατικά, χωρίς να το επιβαρύνει σημαντικά σε λίπος.

Αβοκάντο

To αναντικατάστατο λαχανικό από κάθε brunch που σέβεται τον εαυτό του, είναι πιο υγιεινή διατροφική βαϊραλιά. Με τον συνδυασμό καλών λιπαρών και φυτικών ινών καλά κάνει και είναι αναντικατάστατο.

Σολωμός

Έχει την ίδια διατροφική αξία με την σαρδέλα, με το πλεονέκτημα ότι αποτελεί βάση για δημιουργικά πιάτα ώστε να μην τον βαρεθείς ποτέ. Είναι ένας λευκός καμβάς που με λίγα διαφορετικά λαχανικά και μπαχαρικά κάθε φορά σε κρατάει χορτασμένο.

Kale

Όλα τα σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών, αλλά το kale είναι ο βασιλιάς όλων αυτών των λαχανικών και δεν είναι τυχαίο που το Harvard Health Publications το θεωρεί το νέο superfood.

Βρώμη

Είναι το δεύτερο πιο πλούσιο τρόφιμο σε φυτική ίνα μετά την κινόα και βασικός πυλώνας ενός θρεπτικού πρωινού. Κι αυτήν μπορείς να την παίξεις σαν μπαλαντέρ τόσο σε αλμυρά, όσο και σε γλυκά πρωινά.

Σαρδέλες

Τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, γνωστά για την αντιφλεγμονώδη δράση τους. Οι σαρδέλες δεν είναι μόνο ένα από τα πιο φτηνά ψάρια, αλλά και ένα από τα πιο θρεπτικά, δώσε μια ευκαιρία, ακόμα και στην κονσέρβα.

Αμύγδαλα

Όχι μόνο τα αμύγδαλα, αλλά και άλλοι ξηροί καρποί είναι πλούσια πηγή πολυφαινολών που είναι κορυφαία αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη. Σαν ενδιάμεσο σνακ μεταξύ των γευμάτων, κόβουν και την όρεξη.

Blueberries

Αυτά να νόστιμα μπαλάκια είναι τρομερή πηγή βιταμινών και μάλιστα σε συμπυκνωμένη μορφή. Μια χούφτα από δαύτα έχουν όση θρεπτική αξία έχει μια τσάντα φρούτα και ταυτόχρονα γλιτώνεις ζάχαρη και θερμίδες.

Κουρκουμάς

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτό το αρωματικό μπαχαρικό δίνει μια εύκολη νότα εξωτικότητας στα πιάτα σου και ταυτόχρονα τα κάνει πιο υγιεινά. Ειδικά για όσους υποφέρουν από πόνους στις αρθρώσεις, ο κουρκουμάς είναι και παυσίπονο χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.