Στην σύλληψη ενός άνδρα προχώρησαν οι αστυνομικοί της Ρόδου, ο οποίος ήταν έτοιμος να διαθέσει πάνω από 1.000 πλαστά χαρτονομίσματα στην αγορά του νησιού.

Ειδικότερα, προχθές το βράδυ, στο πλαίσιο ελέγχου από περιπολούντες αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., εντοπίσθηκε ο κατηγορούμενος μέσα σε σταθμευμένο αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του και προσήχθη στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου.

Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, στο όχημα και την κατοικία του, μεταξύ άλλων: πλαστά χαρτονομίσματα ευρώ και δολαρίων, σχέδια χαρτονομίσματος χρυσού χρώματος από 5 έως 500 ευρώ, από 5 έως 50 λίρες και από 50 έως 1.000 δολάρια. Επίσης, 90 λευκές πλαστικές κάρτες «κλώνοι», με ξεχωριστό αναγραφόμενο κωδικό, 2 ψηφιακοί δέκτες ανάγνωσης και σκαναρίσματος καρτών, 12 μπρελόκ με ενσωματωμένη κάρτα ανάγνωσης αλγορίθμων και 3 αναγνώστες ψηφιακών καρτών «smart card reader».

Από τη μελέτη και συνδυαστική αξιολόγηση των στοιχείων της υπόθεσης, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, προκύπτει ότι:

Στα πλαστά χαρτονομίσματα απουσιάζουν τα κινούμενα σύμβολα, το μελάνι μεταβλητού χρωματισμού και η ιριδίζουσα λωρίδα. Στις κάρτες «κλώνους» ήταν δυνατό να αντιγραφούν, μέσω του ψηφιακού δέκτη ανάγνωσης και σκαναρίσματος καρτών ή των ψηφιακών συσκευών (smart card reader), ψηφιακοί κωδικοί από γνήσιες κάρτες. Τα μελάνια εκτύπωσης διαφόρων χρωμάτων, ο επαγγελματικός κόφτης χάρτου, οι κόλλες Α4, που προσομοίαζαν της ποιότητας έντυπου χαρτονομίσματος, καθώς και τα σχέδια χαρτονομίσματος, χρυσού χρώματος, αποτελούν εργαλεία και μέσα που χρησιμοποιούσε ο δράστης για την παραχάραξη χαρτονομισμάτων με τη μέθοδο της ψηφιακής εκτύπωσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα πλαστά χαρτονομίσματα θα αποσταλούν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου.