Οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ έκαναν πρόσφατα άλλο ένα σημαντικό βήμα στον τομέα της προστασίας ελικοπτέρων από όπλα RPG (Rocket Propelled Grenades), μετά από την επιτυχή διεξαγωγή σειράς δοκιμών ενός παθητικού συστήματος.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε στις 19 Οκτωβρίου 2006, ενώ οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στις 10 του ίδιου μήνα στην Βουλγαρία, με το νέο σύστημα να επιτυγχάνει ποσοστό αποτελεσματικότητας 80%. Με βάση δηλώσεις του διευθυντή εθνικών εξοπλισμών της Βουλγαρίας κο Nikolay Yankov, «οι επιτελείς που παρακολούθησαν τις δοκιμές είδαν ένα μόνο βλήμα να εκρήγνυται από τα εννέα που συνολικά εκτοξεύτηκαν εναντίον του στόχου ο οποίος προστατεύονταν από το νέο σύστημα. Πρόκειται για τεράστια πρόοδο σε σύγκριση με τις περσινές δοκιμές».

Σημειώνοντας ότι τα RPG αποτελούν την μεγαλύτερη απειλή για τα ελικόπτερα όλων των κατηγοριών, ιδίως στις φάσεις της απογείωσης, της αιώρησης και της προσγείωσης, ο αντισυνταγματάρχης Krassi Kouzmanov που ανήκει στο επιτελείο της Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων του ΝΑΤΟ και ήταν μεταξύ των επιτελών που παρακολούθησαν τις δοκιμές δήλωσε συμπληρωματικά ότι «η συγκεκριμένη τεχνολογία, αναμένεται να εξαλείψει την απειλή των RPG».

Το παθητικό σύστημα προστασίας ελικοπτέρων από βλήματα RPG αποτελεί καρπό της συνεργασίας του υπουργείου άμυνας της Βουλγαρίας με την Ακαδημία Επιστημών της χώρας και φορείς από την Ελλάδα και την Πολωνία και πλέον απομένει να δοκιμαστεί και υπό κανονικές επιχειρησιακές συνθήκες επάνω σε κατευθυνόμενα, μη επανδρωμένα ελικόπτερα. Στις δοκιμές αυτές θα αξιολογηθεί επίσης και το μέγεθος των ζημιών που μπορεί να προκαλέσει ένα αδρανοποιημένο βλήμα RPG στις εξωτερικές επιφάνειες επικάλυψης των ελικοπτέρων, ανάλογα με το βάρος και τις διαστάσεις τους, ενώ θα μελετηθεί διεξοδικά κάθε παράμετρος πριν δοθεί έγκριση για την εισαγωγή του νέου συστήματος σε υπηρεσία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

H ανάπτυξη του παθητικού συστήματος προστασίας ελικοπτέρων από RPG, ξεκίνησε στο πλαίσιο ενός μεγάλου προγράμματος εργασιών για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών (Defense Against Terrorism) που έχει διάρκεια δέκα ετών, χρηματοδοτείται από το ΝΑΤΟ και περιλαμβάνει ερευνητικές και σχεδιαστικές διαδικασίες σε δέκα διαφορετικούς τεχνολογικούς τομείς. Οι προσπάθειες εστιάζονται στην αντιμετώπιση απειλών με στόχο τον περιορισμό της τρωτότητας ελικοπτέρων, πολιτικών και στρατιωτικών αεροσκαφών, την αποτελεσματικότερη προστασία λιμενικών εγκαταστάσεων και πλοίων, την εξουδετέρωση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, την σύλληψη και υιοθέτηση νέων τακτικών εναέριας ρίψης υλικού με πολύ μεγάλη ακρίβεια, την αντιμετώπιση χημικών, ραδιοβιολογικών και πυρηνικών όπλων, την προστασία εγκαταστάσεων μεγάλης αξίας και κρίσιμων υποδομών και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών έγκαιρου εντοπισμού και στοχοποίησης τρομοκρατών.