Το Πακιστάν ανέβαλε την υπογραφή Μνημονίου Αποδοχής (Letter of Acceptance – LoA) για την αγορά αεροσκαφών F-16 λόγω αφαίρεσης κρίσιμων συστημάτων από τα αεροσκάφη και όρων χρήσης.

Σύμφωνα με τον πακιστανικό Τύπο, το Υπουργείο Αμυνας του Πακιστάν είχε αρχικά ζητήσει από τον Αμερικανό Υφυπουργό Αεροπορίας για Διεθνείς Υποθέσεις των ΗΠΑ, ο οποίος επιβλέπει την αξίας 3 δις δολαρίων συμφωνία, να την υπογράψει.  Η απόφαση να μην υπογραφεί η συμφωνία ελήφθη εσπευσμένα από τον Πρόεδρο του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ όταν μετά από ενημέρωση από την Αεροπορία έμαθε ότι τα αεροσκάφη θα παρεδίδοντο χωρίς ορισμένα βασικά ηλεκτρονικά/ψηφιακά συστήματα τα οποία θα καθιστούσαν απαγορευτική την μεταφορά πυρηνικών ή την διείσδυση εχθρικού εναέριου χώρου με ισχυρή αντιαεροπορική προστασία. Επίσης, σύμφωνα με κάποιες αναφορές τα F-16 δεν θα είναι σε θέση να ανιχνεύσουν αεροσκάφη του ΝΑΤΟ.

Σε κατάθεση ενώπιον της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Βουλής, τον Ιούλιο, ο John Hillen, Βοηθός Γραμματέα του Γραφείου Πολιτικό-στρατιωτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε ότι είχε ληφθεί μέριμνα ώστε να συμπεριληφθούν εγκεκριμένα σχέδια ασφαλείας για τις βάσεις και εγκαταστάσεις στο Πακιστάν που σχετίζονται με τα συγκεκριμένα  F-16, πριν απελευθερωθεί έστω και ένα αεροσκάφος για πώληση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με τον Hillen οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν παρουσία στις βάσεις αυτές για να εποπτεύουν την συμμόρφωση με τους όρους αυτούς. Η πρόσβαση στα αεροσκάφη θα περιοριζόταν, σύμφωνα σε προ-εγκεκριμένα στελέχη της Πακιστανικής Αεροπορίας. Ο Αμερικανός αξιωματούχος κατέθεσε επίσης ότι το σχέδιο αυτό θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να ελέγχουν την χρήση των αεροσκαφών.