Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρνούνται σθεναρά να λάβουν περισσότερους μετανάστες, καθώς μόνο το 25% από το σύνολο των μεταναστών έχει μετεγκατασταθεί σε κάποια χώρα της Ένωσης.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για την Μετανάστευση απευθύνει έκκληση στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσουν άμεσα στη μετεγκατάσταση όλων των αιτούντων άσυλο που εμπίπτουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης της Ε.Ε. και να συνεχίσουν το πρόγραμμα πέρα από τον αρχικό σχεδιασμό των δύο ετών.

«Αν και ο αρχικός στόχος του προγράμματος μετεγκατάστασης έχει μόνο μερικώς επιτευχθεί, με τη μετεγκατάσταση 29.144 αιτούντων άσυλο μέχρι στιγμής, έχει αποδειχθεί ότι το πρόγραμμα είναι κρίσιμης σημασίας. Έχει βοηθήσει στη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ελλάδα, έχει συμβάλει εν μέρει στον μετριασμό της πίεσης που δέχεται η Ιταλία και έχει βελτιώσει τις ζωές πολλών ανθρώπων που αναζητούν προστασία.

«Ελπίζουμε ότι η σημαντική αυτή κίνηση αλληλεγγύης μπορεί να συνεχιστεί και μετά την προθεσμία της 26ης Σεπτεμβρίου», είπε η Pascale Moreau, Διευθύντρια του Γραφείου Ευρώπης της Υ.Α.
«Μέχρι να υιοθετηθεί η αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και να θεσμοθετηθεί ένα πιο μόνιμο μοντέλο, παραμένει ιδιαίτερα σημαντική η ανάγκη να υπάρχουν μηχανισμοί διαμοιρασμού των ευθυνών», είπε. «Η Υ.Α. επικροτεί τις προσπάθειες που έχουν ήδη καταβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη. Ωστόσο, πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει αλληλεγγύη και μάλιστα πιο ενισχυμένη. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν να προσφέρουν θέσεις για όσο διάστημα υπάρχουν υποψήφιοι για μετεγκατάσταση που πληρούν τα κριτήρια», δήλωσε η κα. Moreau.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τον Σεπτέμβριο του 2015, κάποια από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν σε ένα διετές σχέδιο για τη μετεγκατάσταση συνολικά 160.000 αιτούντων άσυλο, συμπεριλαμβανομένων 106.000 από την Ελλάδα και την Ιταλία, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να αμβλυνθεί η πίεση στις χώρες πρώτης γραμμής.