ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κύπρος, Ίμια, Oruc Reis, Κάσος. Εθνική συνήθεια έγινε η υποχώρηση...

Ουάσιγκτον & Βρυξέλλες ανησυχούν για κατάρρευση της άμυνας των Ουκρανών ως το φθινόπωρο – Καλούν σε διπλωματική λύση τον Ζελένσκι

Το Κίεβο απογύμνωσε τη γραμμή άμυνας σε Ζαπορίζια και Χερσώνα για να στείλει ενισχύσεις στο Χάρκοβο

Ουάσιγκτον & Βρυξέλλες ανησυχούν για κατάρρευση της άμυνας των Ουκρανών ως το φθινόπωρο – Καλούν σε διπλωματική λύση τον Ζελένσκι

Οι δυτικές χώρες προετοιμάζουν συντονισμένα διπλωματικά μέτρα για να πείσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να συμφωνήσει σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε μια στιγμή που η στρατιωτική κατάσταση στο πεδίο μάχης γίνεται όλο και πιο δύσκολη για την Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν επιτύχει να οδηγήσουν την Ουκρανία σε αδιέξοδο, αναγκάζοντάς την να μετακινήσει στρατεύματα προς τα βόρεια, ανοίγοντας έτσι κενά στα νότια, τα οποία η Ρωσία μπορεί να εκμεταλλευτεί για να εδραιώσει τον έλεγχό της στο Ντονμπάς​​. 

Ταυτόχρονα, η πιθανότητα για μία νέα ρωσική επίθεση στο Σούμι αυξάνεται.

Η επιλογή του Σούμι για αυτή την επιχείρηση έχει στρατηγική σημασία για τη Ρωσία. Η περιοχή βρίσκεται κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και αποτελεί κρίσιμο σημείο για τον έλεγχο των οδών ανεφοδιασμού και επικοινωνίας.

Στρατηγικά, η επιτυχία στο Σούμι θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρωσία να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις ουκρανικές δυνάμεις στα βόρεια μέτωπα, διαταράσσοντας τις αμυντικές τους γραμμές και αποσπώντας προσοχή και πόρους από τα υπόλοιπα κρίσιμα μέτωπα.

Οι ελλείψεις προσωπικού στον ουκρανικό στρατό είναι κρίσιμες, με περίπου 40% των θέσεων να παραμένουν κενές σε όλες τις ταξιαρχίες.

Αυτές οι ελλείψεις, σε συνδυασμό με την αύξηση της λιποταξίας μεταξύ των νέων στρατιωτών, έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις προσπάθειες της Ουκρανίας να αντεπεξέλθει στις ρωσικές επιθέσεις​.

Οι δυτικές χώρες φαίνεται να αναγνωρίζουν την ανάγκη για διαπραγματεύσεις, πιέζοντας την Ουκρανία να επιδιώξει μια ειρηνική λύση.

Αυτή η προσέγγιση εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια αποφυγής περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης, η οποία θα παρασύρει πιθανώς το ΝΑΤΟ σε μία σύρραξη πολύ μεγαλύτερης κλίμακας.

Η Ρωσία δείχνει αποφασισμένη να διατηρήσει τα κεκτημένα της, ενώ η Δύση προσπαθεί να πείσει την Ουκρανία να διαπραγματευτεί, αναγνωρίζοντας ίσως σιωπηρά τη νέα πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης​.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.