Σύμφωνα με δημοσιεύματα ένα ιρανικό αεροσκάφος της εταιρίας Mahan Airlines παρενοχλήθηκε δύο φορές σε διάστημα έξι λεπτών, από μαχητικά F-15 των ΗΠΑ.

Το πρώτο περιστατικό φέρεται να συνέβη καθώς το αεροσκάφος πέρασε από την περιοχή Αλ Τανφ στη Συρία, που καταλαμβάνεται από αμερικανικά στρατεύματα, τα οποία έχουν αναπτυχθεί παράνομα στην Αραβική Δημοκρατία, καθώς η Ουάσιγκτον στερείται εντολής ή πρόσκλησης του ΟΗΕ από τη Δαμασκό.

Υπήρξε, ωστόσο, ένα δεύτερο περιστατικό, το οποίο δεν είχε αναφερθεί νωρίτερα. Έτσι, σύμφωνα με την πηγή του Press TV, πραγματοποιήθηκε μόλις λίγα λεπτά μετά το πρώτο, καθώς το επιβατικό αεροσκάφος διέσχιζε τα σύνορα Συρίας-Λιβάνου.

Το περιστατικό ανάγκασε τον πιλότο του αεροσκάφους να πέσει γρήγορα σε υψόμετρο για να αποφύγει τη σύγκρουση με τα μαχητικά F-15, αφού εκείνα έκαναν μια «επικίνδυνη» κίνηση.

Η ιρανική κυβέρνηση καταδίκασε έντονα το περιστατικό και υπέβαλε επίσημη καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας για να διαμαρτυρηθεί για τις ενέργειες του αμερικανικού στρατού.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή αθώων ταξιδιωτών με τις ενέργειες των στρατευμάτων τους και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει τις ΗΠΑ προτού η συμπεριφορά της χώρας οδηγήσει σε «καταστροφή».

https://twitter.com/JZarif/status/1286626854712020995

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εντούτοις, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) απέρριψε τις κατηγορίες σχετικά με επιθετικούς ελιγμούς των μαχητικών και υποστήριξαν ότι ενήργησαν σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και κράτησαν απόσταση 1.000 μέτρων από το αεροπλάνο, καθώς εκτέλεσαν «οπτική επιθεώρηση».