Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Δανίας στις 27 Φεβρουαρίου 2024, η επιβλητική φρεγάτα κλάσης Iver Huitfeldt του Ναυτικού της Δανίας ξεκίνησε  περιπολίες στην Ερυθρά Θάλασσα.

Όπως αναφέρεται «η φρεγάτα Iver Huitfeldt πραγματοποιεί περιπολίες μαζί με τα αντιτορπιλικά του αμερικανικού Ναυτικού USS Carney και USS Gravely, για να ενισχύσει την επίγνωση της κατάστασης και να αντιμετωπίσει πιθανές απειλές που προέρχονται από την Υεμένη.»

Η Ερυθρά Θάλασσα σημείωσε πρόσφατα σημαντική αύξηση στις ναυτικές αναπτύξεις εν μέσω κλιμάκωσης των περιφερειακών εντάσεων. Αρκετά έθνη έχουν αναπτύξει τα πολεμικά πλοία τους στην περιοχή, ανταποκρινόμενα σε διάφορες προκλήσεις ασφαλείας, όπως η πειρατεία, οι απειλές για τις ναυτιλιακές λωρίδες και οι ευρύτερες γεωπολιτικές διαμάχες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έστειλε το HMS Diamond, ένα αντιτορπιλικό του Βασιλικού Ναυτικού, στην Ερυθρά Θάλασσα για να ενταχθεί σε μια πολυεθνική ναυτική δύναμη. Αυτή η δύναμη περιλαμβάνει πλοία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και άλλα έθνη, με στόχο να εξασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση του διεθνούς εμπορίου παρέχοντας παρουσία και προστασία στην εμπορική ναυτιλία.

Εκτός από τη βρετανική HMS Diamond, το Ναυτικό των ΗΠΑ έχει αναπτύξει αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke USS Carney και USS Mason, μαζί με τη φρεγάτα FREMM κλάσης Aquitaine του γαλλικού Ναυτικού FS Languedoc, για να ανταποκριθεί σε αυτές τις απειλές ασφαλείας. Το Ιράν έχει κάνει επίσης στρατηγικές κινήσεις στην περιοχή, αναπτύσσοντας το αντιτορπιλικό Alborz στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η φρεγάτα της Δανίας έχει μέγιστο εκτόπισμα 6.645 τόνων, μήκος 138 μ., πλήρωμα 165 ατόμων και έχει βαρύτατο οπλισμό.

Αυτός αποτελείται από ένα  κάθετοι εκτοξευτή Mk41 32 θέσεων για ισάριθμα βλήματα SM-2 IIIA, ένα εκτοξευτή Mk.56 VLS για 24 RIM-162 ESSM, οκτώ βλήματα Harpoon, δύο πυροβόλα 2 × OTO Melara 76 χλστ. και ένα σύστημα CIWS Oerlikon Millennium των 35 χλστ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

">