Επίδειξη ισχύος από το ΝΑΤΟ στην Αρκτική, όπου αναπτύχθηκαν 150 μαχητικά στην  άσκηση “Arctic Challenge Exercise” με την  Ρωσία στο στόχαστρο.

Το βασικό καθήκον του ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι ο περιορισμός της Ρωσίας στην περιοχή της Αρκτικής. Αυτή τη γνώμη εξέφρασε σε άρθρο του ο αρθρογράφος των New York Times,  Στεφάν  Ερλάνγκερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία είναι ήδη «μια τεράστια δύναμη της Αρκτικής με σύγχρονα όπλα», ενώ οι χώρες του ΝΑΤΟ στο Βορρά είναι «σοβαρά ευάλωτες».

Σημείωσε ότι  η Ρωσική Ομοσπονδία έχει επίσης ναυτικές βάσεις στην Αρκτική και πυρηνικά όπλα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνται ότι, ο νέος ρωσικός στόλος θα περάσει από τα στενά μεταξύ της Γροιλανδίας, της Ισλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας , θα κόψει θαλάσσιους δρόμους και υποβρύχια καλώδια στον Ατλαντικό Ωκεανό και θα απειλήσει την ακτή της Αμερικής με πυραύλους κρουζ», αναφέρει.

Η σημασία της Αρκτικής αυξάνεται επίσης λόγω του γεγονότος ότι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, συμμετέχει σε μια άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στη  Νορβηγία την 1η Ιουνίου.

Ο Γενικός πρέσβης του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Νικολάι Κορτσούνοφ, εξέφρασε τη λύπη του για την αύξηση των συγκρούσεων στην περιοχή της Αρκτικής.

«Πρόσφατα, η προσοχή στην περιοχή της Αρκτικής έχει αυξηθεί από ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα. Γεωπολιτικά, η περιοχή γίνεται ολοένα και πιο σημαντική πλατφόρμα.

Δυστυχώς, η σύγκρουση στην περιοχή αυξάνεται», είπε. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξάντερ Γκρούσκο, συμπληρώνει λέγοντας ότι, «αφού η Φινλανδία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ευρώπης, σημαίνει ότι αυτό θα τονώσει τις φιλοδοξίες του ΝΑΤΟ να στρατιωτικοποιήσει την Αρκτική».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!