Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pronews.gr στην Google

Σαφές μήνυμα προς την Ουάσινγκτον έστειλε η Τεχεράνη μετά την ήττα των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ομάδας διαπραγματεύσεων της χώρας, Μοχάμαντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ, τόνισε ότι «οι Αμερικανοί ψηφοφόροι είπαν όχι στον πόλεμο».

Μάλιστα, προειδοποίησε για σοβαρές συνέπειες εάν η κυβέρνηση Τραμπ αγνοήσει τη λαϊκή βούληση.

Πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη αντίδραση του Ιράν στα εκλογικά αποτελέσματα, με τον Γκαλιμπάφ να τοποθετείται μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα X.

«Είτε λόγω συνείδησης είτε λόγω του κόστους διαβίωσης, οι Αμερικανοί είπαν ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ και εμείς χαιρετίζουμε αυτό το μήνυμα», έγραψε.

«Η αμερικανική κυβέρνηση να μην προδώσει τη βούληση των πολιτών της για να εξυπηρετήσει διεθνείς εντολείς και εκβιαστές,  γιατί θα διαπιστώσει ότι το “όχι” του Ιράν συνοδεύεται από έναν “εφιάλτη”», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του έγιναν μετά την επικράτηση των Δημοκρατικών και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, εξέλιξη που συνιστά σημαντικό πλήγμα για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η Τεχεράνη συνέδεσε την εκλογική μεταβολή με τη δυσαρέσκεια των Αμερικανών για τον πόλεμο και τις οικονομικές επιπτώσεις του, κυρίως την ακρίβεια και την αύξηση των τιμών των καυσίμων.

Σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα, οι Δημοκρατικοί εξασφάλισαν 223 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, έναντι 131 των Ρεπουμπλικανών, ενώ στη Γερουσία συγκέντρωσαν 53 έδρες, έναντι 42 του αντίπαλου κόμματος.

Οι απώλειες των Ρεπουμπλικανών καταγράφηκαν ακόμη και σε περιοχές που είχαν στηρίξει τον Τραμπ το 2024.

Δείτε μας ζωντανά στο YouTube, Twitch, X, Telegram