Οι μεξικανικές αρχές συνέλαβαν 116 μετανάστες που ταξίδευαν κρυμμένοι στην καρότσα φορτηγού καλυμμένη με λινάτσα στην κεντρική πολιτεία Πουέμπλα, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης (INM).

Προσωπικό του INM έλεγξε το φορτηγό με κάλυμμα στη καρότσα σε αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Πουέμπλα με τη γειτονική πολιτεία Οαχάκα (νότια), εξήγησε η δημόσια αρχή σε ανακοίνωσή της.

Το όχημα μετέφερε 73 άνδρες και 34 γυναίκες, καθώς και έξι ανήλικα αγόρια και τρία ανήλικα κορίτσια. Από τους «διασωθέντες, 91 είναι από την Κούβα, 16 από τη Νικαράγουα, 4 από το Ελ Σαλβαδόρ, 3 από την Ονδούρα, ένας από τη Βενεζουέλα και (ένας από) τον Παναμά», διευκρίνισε το INM.

Μεταφέρθηκαν σε κέντρο του ινστιτούτου για να εξακριβωθεί το νομικό καθεστώς τους, ενώ ο οδηγός του φορτηγού και ο συνοδηγός του συνελήφθησαν.

Τη Δευτέρα, η υπηρεσία μετανάστευσης συνέλαβε άλλους 45 μετανάστες που ταξίδευαν σε κρυφό διαμέρισμα φορτηγού που αναχαιτίστηκε στην πολιτεία Βερακρούς (ανατολικά).

Τα φορτηγά είναι από τα πιο επικίνδυνα μέσα που χρησιμοποιούν διακινητές για να μεταφέρουν μετανάστες χωρίς χαρτιά οι οποίοι ελπίζουν να μετεγκατασταθούν στις ΗΠΑ.

Την 27 Ιουνίου, 56 μετανάστες, ανάμεσά τους 26 Μεξικάνοι, πέθαναν μέσα στο ρυμουλκό εγκαταλελειμμένου φορτηγού κοντά στο Σαν Αντόνιο (Τέξας). Την 9η Δεκεμβρίου, ρυμουλκό που μετέφερε σχεδόν 160 μετανάστες ενεπλάκη σε τροχαίο στην Τσιάπας (νότια), με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 56 άνθρωποι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από το 2014, περίπου 6.430 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν εξαφανιστεί στη μεταναστευτική οδό προς τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μέρος του συστήματος του ΟΗΕ.