Την απόφαση της Δανίας και της Ολλανδίας να προσφέρουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία καταδίκασε σήμερα η Ρωσία, υπογραμμίζοντας ότι η κίνηση αυτή θα κλιμακώσει την σύγκρουση.

Η Δανία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν χθες, Κυριακή, ότι θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με F-16, τα έξι πρώτα από τα οποία αναμένεται να παραδοθούν στις αρχές του επόμενου έτους.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Δανία Βλαντίμιρ Μπάρμπιν σε ανακοίνωσή του, την οποία επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ritzau σημειώνει: “Το γεγονός ότι η Δανία αποφάσισε τώρα να δωρίσει 19 αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία οδηγεί σε κλιμάκωση της σύγκρουσης”

Και προσθέτει: “Με το να κρύβεται πίσω από την υπόθεση ότι η Ουκρανία πρέπει να καθορίσει η ίδια τους όρους για την ειρήνη, η Δανία επιδιώκει με τις ενέργειες και τις πράξεις της να μην αφήσει άλλη επιλογή στην Ουκρανία από το να συνεχίσει την στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία”.

Ο Δανός υπουργός Άμυνας Γιάκομπ Έλεμαν-Γένσεν δήλωσε ότι η Ουκρανία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα F-16 που θα της παρασχεθούν μόνον εντός του εδάφους της.

Ο Δανός υπουργός Άμυνας σημείωσε σήμερα: “Παρέχουμε όπλα υπό τον όρο ότι θα χρησιμοποιηθούν για να εκδιώξουν τον εχθρό από το έδαφος της Ουκρανίας. Και για τίποτε πέραν αυτού”.

Και πρόσθεσε: “Αυτοί είναι οι όροι, είτε πρόκειται για άρματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη ή οτιδήποτε άλλο”. Η Δανία θα παραδώσει συνολικά 19 μαχητικά αεροσκάφη. Η Ολλανδία διαθέτει συνολικά 42 F-16, αλλά δεν έχει αποφασισθεί αν θα σταλούν όλα στην Ουκρανία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι τα μαχητικά αεροσκάφη θα ενισχύσουν την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας και θα συμβάλουν στην ουκρανική αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων.