Οι Αρχές στην Βραζιλία εισηγήθηκαν να ασκηθεί δίωξη στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, γιατί λένε πως διαθέτουν αποδείξεις ώστε να κατηγορηθεί για πλαστογράφηση πιστοποιητικών εμβολιασμού έναντι της Covid-19.

Εν τω μεταξύ ο Μπολσονάρου δεν είχε εμβολιαστεί ποτέ και το ακόμα κυριότερο δεν είχε ανάγκη πιστοποιητικό εμβολιασμού γιατί ήταν πρόεδρος.

Είναι σαφές ότι κρύβεται κάποια πολιτική δίωξη από πίσω.

Η έκθεση της έρευνας της αστυνομίας υποβλήθηκε στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα ο οποίος θα πρέπει να αποφασίσει εάν υπάρχει λόγος να ασκηθεί ποινική δίωξη ή όχι.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομία, ο Μπολσονάρου και άλλα οκτώ πρόσωπα εμπλέκονται στην πλαστογράφηση πιστοποιητικών εμβολιασμού, με στόχο «να αποκτήσουν πλεονεκτήματα που συνδέονταν με την παράκαμψη των υγειονομικών μέτρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Ο Μπολσονάρου ταξίδεψε στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2022, δύο ημέρες προτού λήξει η θητεία του και πριν από την ορκωμοσία του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, από τον οποίο ηττήθηκε στις εκλογές.

Η αστυνομία ζητά την άσκηση δίωξης για την κατηγορία της σύστασης συμμορίας με σκοπό την εισαγωγή ψευδών δεδομένων στο δημόσιο σύστημα.

Ο Φάμπιο Βαϊνγκάρτεν, ο δικηγόρος του Μπολσονάρου, κατήγγειλε αυτήν την «πολιτική δίωξη», όπως την χαρακτήρισε.

Είπε το εξής απλό: Ότι την εποχή που ήταν πρόεδρος, ο 68χρονος Μπολσονάρου δεν ήταν υποχρεωμένος να επιδείξει κανένα πιστοποιητικό όταν επρόκειτο να ταξιδέψει.

Ο πρώην πρόεδρος είχε καταθέσει τον περασμένο Μάιο στην ομοσπονδιακή αστυνομία, στην Μπραζίλια, για την υπόθεση αυτή και το σπίτι του ερευνήθηκε. Τότε, είχε αρνηθεί τις κατηγορίες και υποστήριζε ότι οι αρχές προσπαθούσαν να «κατασκευάσουν» μια υπόθεση σε βάρος του.

Σε μια παράλληλη έρευνα, η ελεγκτική υπηρεσία της Βραζιλίας κατέληξε τον Ιανουάριο στο συμπέρασμα ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού του Μπολσονάρου ήταν «πλαστό» καθώς διαπιστώθηκαν «ασυνέπειες» μεταξύ των φακέλων του υπουργείου Υγείας και άλλων επίσημων οργανισμών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η έρευνα αυτή είχε ως στόχο να διαπιστωθεί εάν ομοσπονδιακοί υπάλληλοι εμπλέκονταν στην πλαστογραφία. Ωστόσο, η υπηρεσία συνέστησε να μπει στο αρχείο η υπόθεση, επειδή δεν υπήρχαν «επαρκείς αποδείξεις» ώστε να βρεθούν οι πραγματικοί ένοχοι αφού μεγάλος αριθμός υπαλλήλων είχε πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα και θα μπορούσαν να εισαγάγει τα πλαστά δεδομένα.