Το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ως επιχείρημα για να αρπάξουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία  ότι οι Ρώσοι καταστρέφουν πολιτικές υποδομές στην Ουκρανία και ότι πρέπει να θεωρηθεί ως έγκλημα πολέμου.

">

Επ΄αυτού απάντησε στον λογαριασμό της στο Telegram η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα υπενθυμίζοντας ότι οι Αμερικανοί το 1999 είχαν καταστρέψει ολοσχερώς τις ενεργειακές υποδομές της Σερβίας κατά την διάρκεια των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που αυτό θα είχε για τα εκατομμύρια των Σέρβων που ζούσαν στην χώρα.

Μάλιστα τότε οι Αμερικανοί έλεγαν πως αν θέλει ο Μιλόσεβιτς να μην υποφέρει ο λαός του τότε να αποδεχτεί τους ΝΑΤΟϊκούς όρους!

Είναι απίστευτο ότι όλα αυτά έχουν «ξεχαστεί» από το σύνολο των δυτικών κοινωνιών και των δυτικών ΜΜΕ.

Γράφει λοιπόν η Μαρία Ζαχάροβα:

«Από μια ενημέρωση του γραμματέα Τύπου του ΝΑΤΟ, Τζέιμι Σι. Βρυξέλλες, 25 Μαΐου 1999:

Ερώτηση: Αν λέτε ότι ο [γιουγκοσλαβικός] στρατός έχει πολλές γεννήτριες, τότε γιατί στερείτε από τη χώρα το 70% όχι μόνο ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και παροχής νερού, επειδή, σύμφωνα με εσάς, [το ΝΑΤΟ] χτυπά μόνο στρατιωτικούς στόχους.

Απάντηση: «Δυστυχώς, τα συστήματα διοίκησης και ελέγχου εξαρτώνται και από την ηλεκτρική ενέργεια. Εάν ο Μιλόσεβιτς θέλει πραγματικά οι πολίτες του να έχουν νερό και ρεύμα, το μόνο που έχει να κάνει είναι να αποδεχτεί τους όρους του ΝΑΤΟ και θα σταματήσουμε αυτή την εκστρατεία. Μέχρι να το κάνει, θα συνεχίσουμε να επιτιθέμεθα σε στόχους που τροφοδοτούν τον στρατό του με ηλεκτρισμό. Εάν αυτό έχει συνέπειες για τον πληθυσμό, αυτά είναι τα προβλήματά του [του Μιλόσεβιτς].

Η παροχή νερού και η ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιούνται κατά του λαού της Σερβίας, τους έχουμε «κόψει» για πάντα ή για πολύ καιρό για χάρη της ζωής 1,6 εκατομμυρίων Κοσοβάρων που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και των οποίων οι ζωές έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές .

Δεν θα αρέσει σε όλους αυτή η διαφορά, αλλά για μένα αυτή η διαφορά είναι θεμελιώδης».

Η Μαρία Ζαχάροβα είναι γνωστή για το καυστικό και δεικτικό της ύφος, από το οποίο δεν γλίτωσαν στο παρελθόν ούτε η Γερμανίδα ΥΠΕΗ Αναλένα Μπέρμποκ, ούτε η Λιζ Τρας.