Σύμφωνα με την “Καθημερινή” κατά το πρώτο 20ήμερο του Αυγούστου τα έσοδα του προϋπολογισμού εμφανίζονται να είναι αυξημένα κατά 11% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ή περίπου 120 εκατ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο στόχος για το σύνολο του μήνα είναι να συγκεντρωθούν 3,9 δισ. ευρώ, όταν τον Αύγουστο του 2012 είχαν εισπραχθεί 4,8 δισ. ευρώ. Δηλαδή, ο μηνιαίος στόχος για φέτος είναι κατά 900 εκατ. ευρώ μικρότερος απ’ ό,τι πέρυσι !

Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί πως εάν συνεχιστεί η ανοδική τάση που καταγράφεται στο σκέλος των εσόδων το τελευταίο διάστημα, τότε θα μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζουν, καθώς οι επόμενοι έξι μήνες (μέρος των φορολογικών εσόδων που εισπράττονται το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου εγγράφονται στον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους) είναι κρίσιμοι για τα έσοδα, δεδομένου ότι θα πρέπει να αποπληρωθούν οι Φόροι Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) 2011, 2012 και 2013, αλλά και ο φόρος εισοδήματος.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα απ’ τα μέχρι τώρα στοιχεία διαπιστώνονται ορισμένες ενδείξεις αλλαγής κλίματος προς το καλύτερο. Συγκεκριμένα:

* Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων είναι κατά 50% αυξημένος σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2012.

* Οι φόροι επί των τόκων των καταθέσεων είναι αυξημένοι κατά 41% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

* Ο ΦΠΑ (εξαιρουμένων πετρελαιοειδών και καπνού) έχει κινηθεί ανοδικά, αναδεικνύοντας ότι φέτος ενισχύθηκε η οικονομική δραστηριότητα σε σχέση με πέρυσι.

* Η είσπραξη των ANFA’s (των κερδών των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών των χωρών της Ευρωζώνης επί των ελληνικών ομολόγων που είχαν αγοράσει προ κρίσης) συνεχίζεται με ικανοποιητικό ρυθμό.

* Εχει ξεκινήσει να αποπληρώνεται ο ΦΑΠ του 2011

* Εχουν αυξηθεί αισθητά οι πωλήσεις αυτοκινήτων το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να περιμένει περισσότερα έσοδα τους επόμενους μήνες από τον φόρο ταξινόμησης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr