Οι ελληνοτουρκικές εντάσεις οξύνονται, καθώς τουρκικά αεροσκάφη συνεχώς παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Η Τουρκία στέλνει δυνάμεις στη βόρεια Συρία μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ερντογάν.

Από το 2016, η Τουρκία έχει εισβάλει στη βόρεια Συρία τρεις φορές.

Σε δήλωση που εξέδωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, «οι επιχειρήσεις που θα διεξαχθούν στα νότια σύνορά μας δεν στοχεύουν στην εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων και είναι απαραίτητες για την εθνική ασφάλεια».

Το τουρκικό συμβούλιο ασφαλείας στην ανακοίνωσή του έκανε επίσης αναφορά στην Ελλάδα: 

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέτασε τις κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος , καθώς και τις προσπάθειες της Ελλάδας να καταχραστεί τις συμμαχίες στις οποίες είναι μέλος και στις οποίες θα έπρεπε ουσιαστικά να συνεργάζεται». 

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε αποφασιστικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας».

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά τη νέα ατάκα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, μιλώντας σε δημοσιογράφους αμέσως μετά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, απάντησε σε σχετική ερώτηση, μιλώντας κατά της Ελλάδας με αφορμή τη γνωστή ιστορία της Άγκυρας για δήθεν αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου:

«Δεν μπλοφάρουμε. Εάν η Αθήνα δεν συμμορφωθεί, θα προχωρήσουμε τα πράγματα». 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου έκανε τις εξής παρατηρήσεις σχετικά με τις δηλώσεις και τις κινήσεις της Ελλάδας τις τελευταίες ημέρες:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Εχουμε πει ανοιχτά στις ΗΠΑ: Έχουν μια πολιτική ισορροπίας στην Κύπρο, καθώς και στην Τουρκία και την Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου… Βλέπουμε μια απόκλιση. Προειδοποιήσαμε τις ΗΠΑ. Ενώ οι άνθρωποι είπαν ότι οι βάσεις σε μια χώρα του ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, αυτό δεν έχει διαφύγει της προσοχής μας, φυσικά».