Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε σήμερα, Τρίτη (7/11), πως η δήλωση του Ισραηλινού υπουργού, ο οποίος φάνηκε ανοιχτός στην ιδέα να πραγματοποιήσει το Ισραήλ πυρηνικό πλήγμα στη Γάζα, «θέτει ένα τεράστιο αριθμό ερωτημάτων».

Προχθές, Κυριακή, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέστειλε «μέχρι νεωτέρας» τη συμμετοχή στις κυβερνητικές συνεδριάσεις του υπουργού Κληρονομιάς Αμιχάι Ελιγιάχου, ο οποίος ανήκει σ’ ένα δεξιό κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού.

Ερωτηθείς σε ραδιοφωνική συνέντευξη για μια υποθετική πυρηνική επιλογή, ο Ελιγιάχου απάντησε: «Αυτός είναι ένας τρόπος».

Η Μ.Ζαχάροβα τόνισε ότι το κύριο ζήτημα είναι ότι το Ισραήλ φάνηκε να παραδέχεται πως έχει πυρηνικά όπλα.

Το Ισραήλ δεν παραδέχεται δημόσια πως διαθέτει πυρηνικά όπλα, αν και η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων υπολογίζει ότι το Ισραήλ έχει περίπου 90 πυρηνικές κεφαλές.

«Ερώτημα αριθμός ένα – φαίνεται ότι ακούμε επίσημες δηλώσεις για παρουσία πυρηνικών όπλων;», δήλωσε η Μ.Ζαχάροβα.

Αν είναι έτσι, πρόσθεσε, «τότε πού είναι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας και οι διεθνείς επιθεωρητές για τα πυρηνικά;»

Το σχόλιο του Ελιγιάχου καταδικάσθηκε γρήγορα από όλο τον αραβικό κόσμο, σκανδάλισε ισραηλινούς παρουσιαστές, χαρακτηρίσθηκε «απαράδεκτο» από Αμερικανό αξιωματούχο και το Ιράν ζήτησε μια ταχεία διεθνή απάντηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας πρέπει να αναλάβουν άμεση και αδιάλειπτη δράση για να αφοπλισθεί αυτό το βάρβαρο καθεστώς του απαρτχάιντ. Αύριο είναι αργά», έγραψε χθες, Δευτέρα, στην πλατφόρμα X ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.