Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. έπεσαν έξι άτομα που φέρονται να είχαν οργανώσει τηλεφωνικές απάτες με στόχο κυρίως ηλικιωμένους στην Αττική. Οι δράστες είχαν νοικιάσει μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικία στα Σπάτα, την οποία, σύμφωνα με την Αστυνομία, χρησιμοποιούσαν ως «τηλεφωνικό κέντρο» για να εντοπίζουν και να εξαπατούν τα θύματά τους.

Οι έξι συλληφθέντες, ηλικίας 17, 19, 20 και 21 ετών, συνελήφθησαν το απόγευμα της 11ης Σεπτεμβρίου, έπειτα από αστυνομική επιχείρηση.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί επτά περιπτώσεις διακεκριμένων κλοπών και απατών, με τη συνολική λεία να ξεπερνά τις 240.000 ευρώ, ενώ οι κατηγορούμενοι φέρονται να εμπλέκονται σε τουλάχιστον 889 απόπειρες κλοπής.

Πώς έπειθαν τα θύματά τους

Σύμφωνα με την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Βορειοανατολικής Αττικής, τα μέλη της οργάνωσης είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες: την ομάδα τηλεφωνικής προσέγγισης και τις ομάδες πεδίου.

Οι τηλεφωνητές εντόπιζαν κυρίως ηλικιωμένους μέσω τηλεφωνικών καταλόγων και τους καλούσαν προσποιούμενοι τους υπαλλήλους εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας.

Τους έλεγαν ότι δήθεν υπήρχε διαρροή ρεύματος στο σπίτι τους, η οποία μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό κίνδυνο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούσαν φόβο και πίεση, ώστε τα θύματα να ακολουθήσουν τις οδηγίες τους.

Σε αρκετές περιπτώσεις τους ζητούσαν να συγκεντρώσουν χρήματα, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή, να τα τοποθετήσουν σε αλουμινόχαρτο, σακούλα ή λεκάνη και να τα αφήσουν σε συγκεκριμένο σημείο έξω ή κοντά στην είσοδο της κατοικίας.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι δράστες φέρονται να παρουσιάζονταν ως αστυνομικοί ή ακόμη και ως συγγενικά πρόσωπα των θυμάτων.

Οι ομάδες πεδίου

Μόλις το θύμα πειθόταν, αναλάμβαναν οι ομάδες πεδίου, οι οποίες βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με τους τηλεφωνητές.

Τα μέλη τους μετέβαιναν με οχήματα κοντά στις κατοικίες και περίμεναν να τοποθετηθούν τα χρήματα ή τα τιμαλφή στο σημείο που είχε υποδειχθεί.

Όταν αυτά αφήνονταν έξω από το σπίτι, τα έπαιρναν χωρίς να έρθουν σε επαφή με το θύμα. Αν, αντίθετα, τα αντικείμενα βρίσκονταν στο εσωτερικό, φέρονται να εισέρχονταν από ανασφάλιστο σημείο.

Παράλληλα, χρησιμοποιούσαν μεγάλο αριθμό κινητών τηλεφώνων και τηλεφωνικών συνδέσεων, που είχαν ενεργοποιηθεί από άγνωστα άτομα και χρησιμοποιούνταν για μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να δυσχεραίνεται ο εντοπισμός τους.

Τι εντόπισαν οι αστυνομικοί στα Σπάτα

Κατά την έρευνα στο σπίτι που φέρεται να αποτελούσε το «στρατηγείο» της οργάνωσης, οι αστυνομικοί κατάσχεσαν 12 κινητά τηλέφωνα, τρία φύλλα τηλεφωνικού καταλόγου, πέντε πορτοφόλια, ένα όχημα και 335 ευρώ.

Σε βάρος των έξι συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές και απάτες, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί νομιμοποίησης εσόδων και απείθεια.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.