Η αποκάλυψη του pronews.gr για το ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ που πέταξε πάνω από τη Βουλγαρία για να καταγράψει τις κινήσεις των Ρώσων στην Μαύρη Θάλασσα.

Όπως αποκάλυψε το pronews.gr πρόκειται για ένα ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ τύπου «EMB-145H AEW&C» απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Ελευσίνας και πέταξε μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και στα ανοιχτά της Βουλγαρίας, κοντά και στην περιοχή της Οδησσού.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ιπτάμενο ραντάρ της 380 Μοίρας ΑΣΕΠΕ της Πολεμικής Αεροπορίας, συνέλλεξε εικόνες και πληροφορίες για τις θέσεις των ρωσικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και των ρωσικών στρατευμάτων στη νότια Ουκρανία, στέλνοντας τα δεδομένα στο ΝΑΤΟ, το οποίο εικάζεται πως ενημέρωσε και τους αμυνόμενους Ουκρανούς, οι οποίοι φυσικά δεν διαθέτουν ανάλογα συστήματα.

Η αποστολή του ραντάρ στη Μαύρη Θάλασσα, όπως ήταν λογικό, προκάλεσε «ντόρο» στο διαδίκτυο τις τελευταίες ώρες, καθώς αρκετά είναι τα ΜΜΕ που βλέπουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αυξάνει την εμπλοκή της στην Ουκρανία.

">

Ανάλογες αποστολές εναέριου ελέγχου στα Βαλκάνια πραγματοποιούνταν και πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τα δεδομένα να στέλνονται στις αρμόδιες νατοϊκές υπηρεσίες.

Η αποστολή του ιπτάμενου ραντάρ, είναι η τρίτη «συμβατική υποχρέωση» που εκτελεί η Ελλάδα απέναντι στο ΝΑΤΟ για τον πόλεμο της Ουκρανίας, επιβεβαιώνοντας στην πράξη τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση και το ρόλο της ως βασικός πυλώνας της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Ο άγνωστος πόλεμος στα νερά του Αιγαίου

Να θυμίσουμε ότι όπως σας αποκάλυψε το pronews.gr από την ημέρα της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία διεξάγεται ενας άγνωστος πόλεμος στα νερά του Αιγαίου με αριθμό ρωσικών υποβρυχίων, αλλά και σκαφών επιφανείας να κινούνται σε περιοχές που σαφώς θα επιχειρήσουν να «κλειδώσουν» με «κάθε μέσο» στα αμερικανικά πλοία μεταφοράς ενισχύσεων αναφέρουν πηγές του ελληνικού ΓΕΕΘΑ.