Oι μάχες στο Μπάκχμουτ έχουν εισέλθει στο τελικό στάδιο, με τους Ρώσους να έχουν διεισδύσει βαθιά μέσα στην πόλη και οι βρετανικές υπηρεσίες να παραδέχονται πως οι ρωσικές δυνάμεις είναι πολύ κοντά στο να καταλάβουν το κέντρο της.

Ήδη υπάρχουν αναφορές ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εγκαταλείπουν την πόλη για να μην περικυκλωθούν καθώς η παραμονή τους εκεί κρίνεται πλέον ανώφελη.

https://twitter.com/UnerkanntW/status/1580845369285451776

Άλλες πηγές αρνούνται την ουκρανική αποχώρηση αλλά μάλλον η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση. Η διακοπή του δορυφορικού συστήματος Starlink κόστισε τα μέγιστα στον ουκρανικό Στρατό, ο οποίος δεν έχει πλέον πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο για τις κινήσεις των Ρώσων.

Ο Έλον Μασκ αποφάσισε να διακόψει πάνω από την Ουκρανία τη λειτουργία συστήματος Starlink, του δορυφορικού δικτύου που παρέχει υπηρεσίες internet σε παγκόσμια κλίμακα, μετά από το κτύπημα του συστήματος με πυροβολαρχίες λέιζερ του συστήματος Peresvet.

">

Οι μαζικές βολές πυροβόλων λέιζερ που είχαν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στην συνοριακή πόλη Μπέλγκοροντ, που βρίσκεται σε απόσταση 70 χλμ. από το Χάρκοβο αλλά και σε άλλες περιοχές της Ρωσίας και προέρχονταν από το σύστημα Peresvet είχαν χρησιμοποιηθεί  κατά των δορυφόρων του συστήματος «Starlink»  «τυφλώνοντας» τις ουκρανικές δυνάμεις υποχρεώνοντας τες σε μεγάλες απώλειες.

Ο Ε.Μασκ πλέον επικαλείται υψηλό κόστος χρήσης, κάνοντας έναν πρόχειρο υπολογισμό, βάζοντας μπροστά την SpaceX η  οποία δεν μπορεί να το χρηματοδοτεί «επ’ αόριστον», όπως είπε.