Τιτάνια μάχη έδωσαν περισσότεροι από 500 πυροσβέστες και εθελοντές για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στη Βαρυμπόμπη και κυρίως για να κρατήσουν τις φλόγες στα όρια που μαίνονται και να μην ξεφύγουν προς την Πάρνηθα, παρόλα αυτά η φωτιά συνεχίζει να καίει τα πάντα στο διάβα της.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης επιχειρούν σήμερα το πρωί 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Έχουν κινητοποιηθεί και περιοδικά θα επιχειρήσουν 5 αεροπλάνα και 9 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Λίγο μετά τις 8 ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφθασε στο Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος», στη Βαρυμπόμπη, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Ενώ λίγη ώρα αργότερα έκανε δηλώσεις… αυτοθαυμασμού, καθώς υποστήριξε γι’ ακόμη μια φορά πως τα πάντα λειτούργησαν υποδειγματικά.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη σε μια πολύ μεγάλη περίμετρο που εκτείνεται στο τρίγωνο του οικισμού Αδάμες, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες και έχει προξενήσει πολλές ζημιές σε σπίτια και άλλα οικήματα κυρίως στις Αδάμες και την Βαρυμπόμπη, που θα αποτιμηθούν όταν θα τελειώσει η φωτιά.

Οι φλόγες πέρασαν ακόμα και το ρέμα της Χελιδονούς και υπάρχουν καμένες περιοχές μέχρι το ύψος της Λυκόβρυσης.

Μάλιστα, τη νύχτα εκκενώθηκε τμήμα του Κρυονερίου, με μήνυμα από το 112, που βρίσκεται στην οδό Ανοίξεως κοντά στη δασική έκταση. Σε όλη την περιοχή υπάρχουν πολύ μεγάλες εστίες πυρκαγιάς.

Την ίδια ώρα κλειστός είναι ο δρόμος προς το αεροδρόμιο, καθώς εκεί υπάρχει εστία φωτιάς και τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν επικίνδυνα.

Η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ Άννα Ευθυμία σήμερα το πρωί απηύθυνε παράκληση στους οδηγούς να μην αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας εξαιτίας της πολύ χαμηλής ορατότητας λόγω της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη.

Επίσης σε όλη την περιοχή, από την οποία απομακρύνθηκαν άρον-άρον όλοι οι κάτοικοι για να μην κινδυνεύσει η ζωή τους, περιπολούν συνεχώς αστυνομικές δυνάμεις που έχουν τεθεί σε επιφυλακή με διαταγή του αρχηγού της ΕΛΑΣ.

Συνολικά για την υλοποίηση των μέτρων από πλευράς αστυνομίας συμμετέχουν στην περιοχή 300 αστυνομικοί, ενώ σε διαρκή ετοιμότητα είναι όλη η δύναμη της ΓΑΔΑ.

Ο πρώτος απολογισμός

Η συνολική έκταση της, καμένης πλέον, δασικής περιοχής δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί ακόμη. Η καταστροφή, ωστόσο, είναι τεράστια, τόσο σε έναν από τους ελάχιστους και πλέον σημαντικούς πνεύμονες πρασίνου της Αθήνας, όσο και σε υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν καεί περίπου 80 κατοικίες και δεκάδες ακόμη κτίσματα, επιχειρήσεις εστίασης, καθώς και αυτοκίνητα.

Η πυρκαγιά αφήνει πίσω της επίσης σημαντικά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και υδροδότηση του Λεκανοπεδίου.

Διακοπές ρεύματος σε περιοχές της Αττικής

Διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές έχει δημιουργήσει η φωτιά στη Βαρυμπόμπη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ, προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν τόσο η Βαρυμπόμπη, όσο και άλλες περιοχές της Αττικής, όπως το Περιστέρι, οι Αχαρνές, οι Θρακομακεδόνες, το Ίλιον, η Αγία Βαρβάρα και το Χαϊδάρι.

Τα προβλήματα οφείλονται σε βλάβη σε υποσταθμό της ΔΕΗ και σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, κάποια από τα προβλήματα έχουν αποκατασταθεί ήδη, ενώ όσα παραμένουν επιχειρείται να έχουν αποκατασταθεί μέχρι σήμερα το μεσημέρι ή απόγευμα.

Οι Αρχές, παράλληλα, απευθύνουν παράκληση προς τους πολίστες να μην προβαίνουν σε αλόγιστη χρήση του ρεύματος, βοηθώντας έτσι στην αποφυγή περαιτέρω πιέσεων στο σύστημα ηλεκτροδότησης.

Να σημειωθεί, ακόμα, ότι προβλήματα αντιμετωπίζουν περιοχές σε ολόκληρη την Ελλάδα, λόγω του καύσωνα και πυρκαγιών.

Μεταξύ άλλων, διακοπές σημειώνονται στην Κω, στην Κάλυμνο, στη Ρόδο, αλλά και στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης.

Ο ΔΕΔΔΗΕ, από χθες, είχε προειδοποιήσει ότι για σήμερα, αναμένεται και πάλι σημαντικά αυξημένη ζήτηση στα επίπεδα των 10.000 μεγαβάτ.

Εικόνες απόλυτης καταστροφής

Δάσος καμένο, στρέμματα καμένα, σπίτια καμένα, ζώα καμένα, είναι αυτά που συνθέτουν ένα τραγικό τοπίο.

Λέκκας: Έχουν καεί περίπου 30.000 στρέμματα από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Περίπου 30.000 είναι τα στρέμματα που έχουν καεί από τη μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, εκτίμησε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Σε σημερινές του δηλώσεις στην ΕΡΤ, ο κ. Λέκκας σημείωσε πως είναι «εκτεταμένη περιοχή που έχει υποστεί ζημιές» και εξέφρασε την αισιοδοξία του πως «σε λίγες ώρες η φωτιά θα έχει τεθεί υπό έλεγχο».

Αναφερόμενος στο σημείο όπου ξέσπασε η φωτιά, είπε πως «έχουμε να κάνουμε με μια μεικτή ζώνη αστικού και δασικού ιστού. Είναι από τις χειρότερες περιπτώσεις όταν εμπλέκονται αυτά τα δύο και έχουμε κατοικίες μέσα σε δάση».

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=XvF_sva-m9o&feature=emb_title&ab_channel=PronewsTV

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!