Το φως της δημοσιότητας είδε ένα κατασκοπευτικό θρίλερ που εκτιλύχθηκε στις αρχές του χρόνου στην Ουκρανία, με τη συμμετοχή του Ιράν.

Πρόκειται για την απόπειρα δύο Ιρανών να αγοράσουν τμήματα και σχέδια του σοβιετικής σχεδίασης πυραύλου Kh-31 από εταιρεία που τον κατασκευάζει στην Ουκρανία. Η ενέργεια τους αυτή είναι αντίθετη στο εμπάργκο που έχει επιβάλει στο Ιράν ο ΟΗΕ και για το λόγο αυτό οι Ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες SBU συνέλαβαν τους Ιρανούς .

Η σύλληψη έγινε επ’ αυτοφώρω την ώρα που οι Ιρανοί μετέφεραν τα τμήματα του πυραύλου και σχέδια αυτού. Όπως αποδείχτηκε από την έρευνα που ακολούθησε ο ένας από τους δύο Ιρανούς ήταν ο ακόλουθος άμυνας του Ιράν στο Κίεβο.

Η περίπτωση εξαγοράς τμημάτων ή σχεδίων πυραύλων από το Ιράν στην Ουκρανία δεν είναι κάτι καινούργιο. Το 2001 Ιρανοί πράκτορες κατάφεραν να βγάλουν εκτός Ουκρανίας αριθμό πυραύλων cruise τύπου Kh-55 σοβιετικής κατασκευής, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη του ιρανικού πυραύλου cruise Soumar.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ιρανικός πύραυλος παρουσιάστηκε επίσημα στο κοινό το 2015 και πιστεύεται ότι ένας από αυτούς δόθηκε στους Χούθι για δοκιμή πριν από μερικές εβδομάδες.