Το λάθος της στρατιωτικής και της πολιτικής ηγεσίας να αποσύρουν τα BMP-1 από τα νησιά του Αιγαίου και να τα αντικαταστήσουν με τροχοφόρα αναγνωριστικά Μ1117, είναι το λιγότερο εγκληματικό.

">

Η απόσυρση των BMP-1 ήδη έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην άμυνα των νησιών σε ό,τι αφορά τις αντι-αποβατικές επιχειρήσεις.

Καταρχάς δεν ισχύει το αφήγημα ότι θα αντικατασταθούν τα ΒΜΡ-1 από γερμανικά Marder, καθώς αυτά θα πάνε στον Έβρο και στα νησιά στέλνουν αναγνωριστικά M1777 που δεν είναι εξοπλισμένα για αντι-αποβατικές επιχειρήσεις και δεν είναι ΤΟΜΠ για να μπορούν να μεταφέρουν μία ομάδας μάχης Πεζικού ενώ ο οπλισμός τους είναι στην καλύτερη περίπτωσή ένα αυτόματο βομβιδοβόλο των 40 χλμ!

Το συγκεκριμένο είναι για συγκεντρώσεις Πεζικού και όχι για αντι-αποβατική χρήση.

Τα Μarder ποτέ η Γερμανία δεν θα επέτρεπε να αναπτυχθούν στα νησιά, καθώς η Γερμανία θεωρεί τα ελληνικά νησιά ως «αποστρατιωτικοποιημένα».

Πέραν αυτού τα Marder διαθέτουν πυροβόλο των 30 χλστ. σαφώς υποδεέστερο του πυροβόλου των 73 χλστ. που διαθέτουν τα BMP-1.

Oι Πολωνοί πάντως ασκούνται με τα ΤΟΜΑ BWP-1 (πολωνική έκδοση των BMP-1) τόσο σε ασκήσεις διάβασης ποταμού αλλά και αντιαποβατικών ενεργειών.