Στην αντεπίθεση περνούν οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που ανέφεραν ότι η εντολή του να απελαθούν οι πρέσβεις 10 δυτικών χωρών συνιστά προσπάθεια αντιπερισπασμού της κοινής γνώμης από τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας.

Το Σάββατο, ο Ερντογάν είπε ότι έδωσε εντολή στο ΥΠΕΞ οι 10 πρέσβεις – συμπεριλαμβανομένων του Καναδά, της Γερμανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ – να χαρακτηριστούν personae non gratae, (ανεπιθύμητοι), καθώς ζήτησαν την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά από τη φυλακή. Το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει ακόμη εκτελέσει την οδηγία του προέδρου, η οποία θα άνοιγε το βαθύτερο ρήγμα με τη Δύση στα 19 χρόνια εξουσίας του Ερντογάν. Ο Οσμάν Καβαλά βρίσκεται στη φυλακή από τα τέλη του 2017 χωρίς καταδίκη.

Η διπλωματική κρίση συμπίπτει με τις ανησυχίες των επενδυτών για την πτώση της τουρκικής λίρας σε ιστορικό χαμηλό, αφότου η κεντρική τράπεζα, υπό τη συνεχή πίεση του Ερντογάν να τονώσει την οικονομία, μείωσε απροσδόκητα τα επιτόκια κατά 200 μονάδες την περασμένη εβδομάδα. Η τουρκική λίρα έχει χάσει σχεδόν 1/4 της αξίας της φέτος.

Ενδεικτική ήταν η δήλωση του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ηγέτης της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) ο οποίος προειδοποίησε ότι ο Ερντογάν «σέρνει ραγδαία τη χώρα σε έναν γκρεμό».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ενόψει των εκλογών του 2023 η υποστήριξη στον Ερντογάν φθίνει.