
Η SARB-83, είναι η βόμβα που κατασκευάζει η TUBITAK SAGE και η οποία μόλις ολοκλήρωσε το στάδιο δοκιμών και πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει να παραδίδεται στην τουρκική Αεροπορία.
Η βόμβα έχει σαν σώμα την MK 83 των 1000 λιβρών (450 χλγρ.) και κατευθύνεται στο στόχο της με συνδυασμό INS/GPS ή εναλλακτικά με λέιζερ.
Είναι ειδική για την διάτρηση άνω του 1,5 μέτρου πάχους σκυροδέματος ενώ μπορεί να καταστρέψει μια ποικιλία στόχων όπως διάδρομοι αεροδρομίων, υπόγεια καταφύγια, καταφύγια αεροσκαφών, σταθμούς ραντάρ κλπ.
Η βόμβα έχει και μια μικτότερη έκδοση την SARB-82 η οποία αντίστοιχα χρησιμοποιεί σαν σώμα την Mk 82 των 500 λιβρών.
🇹🇷 TUBITAK SAGE tarafindan gelistirilen, Ardisik Delici Harp Basligi (ADHB) teknolojisine sahip beton delici bir muhimmat olan SARB-83’un testleri tamamlanip seri uretime hazir hale geldi.
Envantere girmek icin siparis bekliyor.pic.twitter.com/qpM0XRM77X
— Turan Oguz (@TyrannosurusRex) May 3, 2020