«Δυναμιτίζει» και άλλο το κλίμα η Άγκυρα, απαντώντας στην έκκληση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το θέμα της Αγίας Σοφιάς. Η Τουρκία ζητάει από τις ΗΠΑ να μην παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της χώρας.

«Το καθεστώς της Αγίας Σοφίας είναι εσωτερική μας υπόθεση», διαμηνύει η Άγκυρα απαντώντας στον αρμόδιο για τις διεθνείς θρησκευτικές ελευθερίες πρέσβη των ΗΠΑ, Σαμ Μπράουνμπακ.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης κάλεσε την Τουρκία να διατηρήσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, και να μην τη μετατρέψει σε τέμενος.

O αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Σελίμ Κιράν, έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι η Αγία Σοφία «αποτελεί κληροδότημα του Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ (του Μωάμεθ του Πορθητή). Οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τη χρήση της είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας. Η Τουρκία συμβάλλει ενεργά στη διατήρηση των 18 τόπων παγκόσμιας κληρονομιάς μας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Μην ανησυχείτε, κ. πρέσβη, η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της, όπως κάνει τα τελευταία 18 χρόνια» σημειώνει ο Κιράν, εννοώντας τη διακυβέρνηση Ερντογάν.