«Οι πύραυλοι S-400 δεν είναι ακόμη ενεργοί», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσουγλου κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CNN Turk. Οι στρατιώτες μας ξέρουν τι να κάνουν με την ενεργοποίηση του S-400. Αγοράσαμε αυτό το σύστημα γιατί μας ήταν εντελώς απαραίτητο».

Τα συστήματα έπρεπε να τεθούν σε λειτουργία τον Απρίλιο, αλλά η λειτουργία φαίνεται να έχει καθυστερήσει λόγω της τρέχουσας κατάστασης του COVID-19.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία έχει δοκιμάσει το σύστημα S-400 με δυτικά αεροσκάφη, μεταξύ αυτών και των F-16, δύο φορές μέχρι τώρα.

Αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS της Ρωσίας ότι διεξήχθη μια τέτοια δοκιμή έναντι των μαχητικών αεροσκαφών F-16 τον περασμένο Νοέμβριο.

Τα σχόλια του Τσαβούσογλου έδωσαν τέλος στις εικασίες ότι το σύστημα αεροπορικής άμυνας είχε παρακολουθήσει αεροσκάφη F-22 και F-35 των ΗΠΑ στις πτήσεις τους πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα τον Ιούλιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ρωσικοί ιστότοποι ανέφεραν ότι τα ραντάρ S-400 που σταθμεύουν στην αεροπορική βάση Μούρτεντ (Mürted Hava Üssü), εντόπισαν την παρουσία αμερικανικών αεροσκαφών τρεις φορές.