Η Τουρκία ξεκίνησε και επίσημα διαγωνισμό για την τοπική ανάπτυξη ενός κινητήρα turbofan για το το υπό κατασκευή εθνικό μαχητικό αεροσκάφος της χώρας, το TF-X καθώς κρίθηκε ότι ο F-110 δεν θα καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες.

Η Διεύθυνση των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) εξέδωσε τον Ιούνιο αίτημα για προτάσεις, καλώντας πιθανούς πλειοδότες για το πρόγραμμα. Η SSB είπε ότι δύο Τούρκοι κατασκευαστές κινητήρων, η Tusas Engine Industries και η TRMotor, απάντησαν στο αίτημα (RFP).

Ο Ισμαήλ Ντεμίρ, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι η TAEC, μια συνεργασία μεταξύ της βρετανικής κατασκευάστριας κινητήρων Rolls-Royce και του τουρκικού βιομηχανικού ομίλου Kale Group, θα απαντήσει σύντομα στο RFP.

Ο σχεδιαζόμενος κινητήρας της TAEC αναμένεται να πετάει το TF-X σε υψόμετρο 40.000 ποδιών και να το βοηθήσει να φτάσει σε ταχύτητα έως και 1,8 Mach και το σημαντικότερο να μην υπάρχει πρόβλημα εξαγωγών.

Ο Ντεμίρ είπε ότι η προσφορά της TAEC πληρούσε όλα τα κριτήρια εκτός από ένα: δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που ανήκουν στην Τουρκία.

«Σε περίπτωση που δεν συμφωνήσουμε σε συμφωνία με τη Rolls-Royce, η Τουρκία θα προχωρήσει με τις εγχώριες ικανότητές της για την ανάπτυξη του κινητήρα», δήλωσε.

Η SSB σχεδιάζει να κατασκευάσει πρωτότυπα TF-X χρησιμοποιώντας τον αμερικανικής κατασκευής κινητήρα F110.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουμε το F110 στη σειριακή παραγωγή του TF-X», είπε ο Ντεμίρ.