Ο Ενές Καντέρ εκτός από εξαιρετικός μπασκετμπολίστας είναι ένας ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος άνθρωπος.

Ο Τούρκος άσος, ο οποίος ζει στην Βοστώνη και αγωνίζεται στους Σέλτικς, δεν διστάζει να τοποθετηθεί δημοσίως, τόσο επικρίνοντας την πολιτική κατάσταση στην πατρίδα του, όσο και αντιδρώντας στην στάση της κινεζικής κυβέρνησης απέναντι στην μειονότητα των Ουϊγούρων καταπατώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Εσχάτως, ο Καντέρ, τοποθετήθηκε κριτικά και στην θέση που πήρε ο ΛεΜπρον Τζέιμς, ο οποίος δεν θέλησε να ενθαρρύνει τον πληθυσμό να εμβολιασθεί κατά της Covid-19, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος εμβολιάσθηκε.

Μάλιστα, το σχόλιο που έκανε ο Καντέρ για την κινεζική κυβέρνηση, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην παγκόσμια αθλητική -και όχι μόνο- κοινότητα. Ο 29χρονος μπασκετμπολίστας, επιτέθηκε ευθέως στον Κινέζο πρόεδρο, καταδικάζοντας την πολιτική του Πεκίνου στο Θιβέτ και προκαλώντας «διαταραχή» στις σχέσεις του ΝΒΑ με την αχανή χώρα.

«Αγαπητέ, βάναυσε δικτάτορα XI JINPING και κινεζική κυβέρνηση. Το Θιβέτ ανήκει στον θιβετιανό λαό. Στέκομαι στο πλευρό των Θιβετιανών αδελφών μου και υποστηρίζω τις εκκλήσεις τους για Ελευθερία», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Καντέρ. Ο Τούρκος πίβοτ, ο οποίος έχει αγωνισθεί στους Γιούτα Τζαζ, στους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, στους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέϊζερς και στους Νικς της Νέας Υόρκης, συνόδευσε την ανάρτηση του, με μια φωτογραφία ενός ζευγαριού αθλητικών παπουτσιών στολισμένα με μία θιβετιανή εικονογραφία και το σύνθημα «Free Tibet» (σ.σ. ελεύθερο Θιβέτ), που φόρεσε στον πρώτο αγώνα της σεζόν με τους Νικς στο Madison Square Garden, αν και δεν αγωνίσθηκε.

Το Θιβέτ, έχει βιώσει αρκετές «εναλασσόμενες φάσεις» ανεξαρτησίας και ελέγχου από την Κίνα, η οποία ισχυρίζεται ότι έχει «ελευθερώσει ειρηνικά» -κατά την διάρκεια μιας στρατιωτικής επέμβασης το 1951- αυτήν την τεράστια περιοχή, που βρίσκεται σε ένα απόκρημνο οροπέδιο.

Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι Θιβετιανοί εξόριστοι, υποστηρίζουν ότι η κεντρική κυβέρνηση της Κίνας ασκεί θρησκευτική καταστολή, βασανιστήρια, αναγκαστική στείρωση και πολιτιστική διάβρωση μέσω επιβαλλόμενης επανεκπαίδευσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οπως ήταν φυσικό, η αντίδραση του Πεκίνου δεν άργησε. Ο αθλητικός ιστότοπος του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού «Tencent», αφαίρεσε όλους τους επερχόμενους αγώνες των Σέλτικς από το πρόγραμμά του. Και το ΝΒΑ, θα βρεθεί -όπως το 2019- σε μία έντονη διπλωματική κρίση με την Κίνα, που είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές του στο εξωτερικό.