Επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στους συνταξιούχους και στις περισσότερες επαγγελματικές ομάδες και ελαφρύ προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στους νέους φανερώνει η «ακτινογραφία» της χθεσινής κάλπης.

Σύμφωνα με δεδομένα από το exit poll το 45,3% των συνταξιούχων στήριξε την Πειραιώς στις βουλευτικές εκλογές. Η ΝΔ είχε πλεονέκτημα και στον κόσμο της εργασίας, απολαμβάνοντας προβάδισμα 16 μονάδων στους αγρότες και κτηνοτρόφους, 16,5 μονάδων ανάμεσα στους ελεύθερους επαγγελματίες και οκτώ μονάδων στους ιδιωτικούς υπαλλήλους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «κέρδισε» την ψήφο των δημόσιων υπαλλήλων, όμως το προβάδισμά του διαμορφώθηκε κάτω από τις τέσσερις μονάδες, παρά τις καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει απολύσεις.

Μακράν το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Κουμουνδούρου καταγράφηκε στην ψήφο των ανέργων, όπου απέσπασε το 42,1%, προσπερνώντας την Πειραιώς κατά σχεδόν 13 μονάδες.

Στην ηλικιακή διαστρωμάτωση, η ΝΔ αναδείχτηκε ξεκάθαρα πρώτη δύναμη σε μεσαίες και μεγάλες ηλικίες, αποσπώντας την ψήφο του 41% στην ομάδα 35-54 ετών και πάνω από το 43% στην ομάδα 55 ετών και άνω.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε το νεότερο γκρουπ, καθώς στηρίχθηκε από το 36,8% των πολιτών 17 έως 34 ετών. Παράγοντας ήταν η φοιτητική ψήφος, όπου η Κουμουνδούρου απέσπασε το 38,6%. Παρά ταύτα, το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στους νέους σε βάρος της ΝΔ οριακά ξεπέρασε τις έξι μονάδες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εντυπωσιακή επίδοση στο νεανικό γκρουπ είχε το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς απέσπασε το 6,1% – ποσοστό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το 3,4 που κέρδισε η παράταξη στο σύνολο του εκλογικού σώματος.