Η θεσμοθέτηση και η δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ αποτέλεσε προγραμματική δέσμευση, η οποία και θα υλοποιηθεί, σύμφωνα με τη Λίνα Μενδώνη.

Μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανέφερε: «Δέσμευση για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ευέλικτου και κυρίως πρότυπου φορέα, που θα βοηθά, θα ενισχύει και θα ενδυναμώνει τον καλλιτεχνικό και δημιουργικό κόσμο να ενημερώνεται, να αξιοποιεί ευκαιρίες, να αξιοποιεί χρηματοδοτικά εργαλεία, να διαλέγεται με την τεχνολογία, να επικοινωνεί τόσο μεταξύ των μελών του όσο και με το γενικό κοινό και να είναι σε διαρκή επαφή με το διεθνές καλλιτεχνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι».

Το νομοσχέδιο υπερψηφίσθηκε επί της αρχής και επί του συνόλου κατά πλειοψηφία από την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25, ενώ η Ελληνική Λύση ψήφισε «παρών».

Η Λίνα Μενδώνη απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «βολέματος ημετέρων» στο ΑΚΡΟΠΟΛ, λέγοντας πως όλοι οι διορισμοί προβλέπεται να γίνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του 2190/1994, δηλαδή του ΑΣΕΠ, κι έπειτα από εγκριτική απόφαση της ΠΥΣ 33/2006. «Δεν υπάρχει θέση κανενός μετακλητού, όλοι θα διορίζονται με ΑΣΕΠ», διευκρίνισε.

Οι αμοιβές του προσωπικού θα είναι βάσει του ενιαίου μισθολογίου, δηλαδή του ν. 4354/2015. Από κανένα σημείο του νομοσχεδίου δεν προκύπτει η οποιαδήποτε σχέση του ΑΚΡΟΠΟΛ με ΜΚΟ. Αναφορικά με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η υπουργός ανέφερε πως προφανώς το ΕΜΣΤ πρέπει να λειτουργήσει ως ένας τέτοιος φορέας, ο οποίος θα βγάζει την ελληνική τέχνη προς τα έξω διεθνώς.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρθηκε και στο σχέδιο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και της ευρύτερης αναγέννησης της περιοχής: «Προφανώς και δημιουργούμε το τρίγωνο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο – Πολυτεχνείο – ΑΚΡΟΠΟΛ. Στο Πολυτεχνείο ουδέποτε είπαμε ότι θα μεταφερθούν εκθέσεις του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Από την αρχή έχουμε πει ότι στο Πολυτεχνείο θα συνεχίσει να λειτουργεί η Αρχιτεκτονική Σχολή, την οποία θέλουμε να λειτουργεί εκεί. Το Πολυτεχνείο θα συνεχίσει να το διαχειρίζεται το ίδιο το Πολυτεχνείο, διότι αυτό πρέπει να γίνει, και ήδη το Πολυτεχνείο στα διοικητικά του επίπεδα έχει βγάλει τις πρώτες αποφάσεις του για το κτήριο Γκίνη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ουδέποτε, λοιπόν, εμείς είπαμε ότι θα μεταφέρουμε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο Πολυτεχνείο. Είπαμε, αντίθετα, ότι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα επεκταθεί εν υπογείω. Όλες οι χωροταξικές ρυθμίσεις θα έρθουν το Σεπτέμβριο, οι οποίες θα διευκολύνουν τους μελετητές να κάνουν τις σωστές μελέτες, για να τελειώνουμε μία ώρα αρχύτερα από τις μελέτες. Και έχουμε πει, ότι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα συνδέεται με το ΑΚΡΟΠΟΛ, γιατί πρέπει να συνδέεται. Γιατί όλες οι σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις και τάσεις, συνδέουν τον κλασικό πολιτισμό με τη σύγχρονη δημιουργία».