Ποιοι είναι αυτοί που διέρρευσαν χθες τα άκρως απόρρητα έγγραφα για την πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων;

Επρόκειτο περί λάθους; Ή μήπως βρίσκεται κάποια ξένη δύναμη από πίσω;

">

Υπενθυμίζεται ότι με δημόσιο έγγραφο που ήρθε ως απάντηση του ΥΕΘΑ Ν.Δένδια σε ερώτηση βουλευτή του ΠΑΣΟΚ δόθηκαν (κατά λάθος;) στην δημοσιότητα

  • Η πορεία εκτέλεσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων των ΕΔ
  • Οι εξοπλιστικές προτεραιότητες των ΕΔ 

Προηγήθηκε ερώτηση του βουλευτή Κερκύρας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Μπιάγκη με την οποία ζητούσε ενημέρωση για την πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων (ολόκληρη η ερώτηση εδώ) και εν συνεχεία ακολούθησε η απάντηση του ΥΕΘΑ Ν.Δένδια (ολόκληρη η απάντηση εδώ).

Ο οποίος είπε ότι «αναφορικά με τα αιτούμενα στοιχεία για τον προβλεπόμενο προγραμματισμό των Γενικών Επιτελείων, για προώθηση προς ανάθεση κυρίων εξοπλιστικών προγραμμάτων, επισημαίνεται ότι ο εν λόγω προγραμματισμός χαρακτηρίζεται ως «ΑΠΟΡΡΗΤΟΣ» από πλευράς διαβάθμισης και, ως εκ τούτου, δεν δύναται να κοινοποιηθεί» και όμως είχε αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Βουλής!

Δηλαδή διέρρευσαν την πορεία εκτέλεσης και τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα στη Βουλή, με έγγραφο που ήρθε ως απάντηση του Ν.Δένδια σε ερώτηση βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Έγγραφο που ο ίδιος ο Ν.Δένδιας χαρακτήρισε απόρρητο!

Προειδοποιεί δηλαδή ότι τα στοιχεία των εξοπλιστικών δίνονται προς ενημέρωση του βουλευτή και πρέπει να παραμείνουν απόρρητα.

Στη συνέχεια της απάντησης γράφει ότι «τα στοιχεία αρμοδιότητας ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ, σχετικά με τις αναθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη χρονική περίοδο 2019-2022 σε κύρια εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς και τα ιεραρχημένα κατά προτεραιότητα εξοπλιστικά προγράμματα των ΕΔ, έχουν όπως στους συνημμένους πίνακες, τους οποίους σας επισυνάπτουμε για την ενημέρωσή σας».

Όμως από λάθος κάποιων οι απόρρητοι πίνακες με 43 εξοπλιστικά προγράμματα αναρτήθηκαν δημόσια στον ιστότοπο της Βουλής! 

Να θυμίσουμε ότι αυτή δεν είναι η πρώτη γκάφα με απόρρητα έγγραφα που κάνει το Υπουργείο Άμυνας, καθώς προσφάτως ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς (που ετοιμάζεται πλέον για την Περιφέρεια Αττικής) είχε εμφανιστεί σε φωτογραφία να κοιτάζει απόρρητο χάρτη με την αποθήκη καυσίμων 873 ΑΚ.