Η αντίληψη που έχουμε για τον κόσμο είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες καθαρά δημιούργημα του εγκεφάλου μας, που συχνά παίζει παιχνίδια μαζί μας αποδεικνύοντας πως αυτό που βλέπουμε δεν είναι τίποτα άλλο από μια ψευδαίσθηση.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Yale βρήκαν ένα τρόπο να μας υπενθυμίσουν πόσο αναξιόπιστο μπορεί να είναι αυτό που βλέπουμε με τα μάτια μας και το πως το αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος.

Στο πλαίσιο του ετήσιου διαγωνισμού οπτικής ψευδαίσθησης της Εταιρείας Νευρική Συσχέτισης, ερευνητές τοποθέτησαν δύο κουκκίδες σε έναν χάρτη του Τόκιο που κινείται.

Αρχικά, κανείς βλέπει μια κόκκινη κουκκίδα να κυνηγάει μια μπλε, αλλά περίπου 30 δευτερόλεπτα αργότερα η μπλε κουκκίδα αρχίζει να κυνηγάει την κόκκινη.

Ωστόσο, η κόκκινη κουκκίδα είναι στην πραγματικότητα ακίνητη και η μπλε μετακινείται γύρω της πάνω σε ένα επαναλαμβανόμενα κινούμενο μοτίβο.

Στα μέσα του πειράματος, οι ερευνητές αντιστρέφουν την κατεύθυνση του χάρτη, γεγονός που δημιουργεί την αντίληψη ότι η μπλε κουκκίδα αρχίζει να κυνηγάει την κόκκινη.

Το τεστάκι αυτό, σύμφωνα με το iflscience.com δείχνει πώς ο εγκέφαλός μας τείνει να αποδίδει ανθρώπινα χαρακτηριστικά όπως η «σκοπιμότητα» σε άψυχα αντικείμενα.

Το δεύτερο μισό του βίντεο δείχνει την κίνηση των κουκίδων σε μαύρο φόντο. Με τον τρόπο αυτό είναι ευκολότερο να καταλάβουμε ότι η κόκκινη κουκκίδα είναι ακίνητη, ενώ η μπλε κινείται γύρω της.

ι ερευνητές έδειξαν τα δύο διαφορετικά βίντεο σε δύο γκρουπ ανθρώπων.

Στην πρώτη ομάδα έδειξαν το φόντο να κινείται γενικά και απροσδιόριστα, και τις κουκκίδες να κινούνται η μια πίσω από την άλλη, με την μπλε πάντα μπροστά. Για την άλλη ομάδα, το φόντο κινούνταν απλά γύρω από την κόκκινη κουκκίδα. Η πρώτη ομάδα είπε πως έβλεπε την κόκκινη κουκκίδα να κυνηγά την μπλε, ενώ η δεύτερη βίωσε το αντίστροφο.

Η Εταιρεία Νευρικής Συσχέτισης θεωρεί πως μελετώντας αυτού του είδους τις ψευδαισθήσεις είναι πιο εύκολο να εμβαθύνουμε στην κατανόηση της λειτουργίας της αισθητήριας αντίληψης και βοηθά στο να εμπλουτιστεί η γνώση της επιστημονικής κοινότητας για τις νευρολογικές ασθένειες και τις παθήσεις των ματιών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή