Ζημιά υπέστη στα συστήματά του, πιθανότατα από μετά από σύγκρουση με «διαστημικό σκουπίδι», ο ρωσικός δορυφόρος τηλεπικοινωνιών Express-80.

Με τα «διαστημικά σκουπίδια» να βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη και να αποτελούν κίνδυνο για τις διαστημικές αποστολές, το φαινόμενο των «διαστημικών απορριμμάτων» φαίνεται πως αποτέλεσε και την αιτία για τη ζημιά που προκλήθηκε στον ρωσικό δορυφόρο τηλεπικοινωνιών, Express-80.

Ο συγκεκριμένος δορυφόρος είχε εκτοξευθεί από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ τον Ιούλιο του 2020, αλλά σύμφωνα με πηγή της ρωσικής διαστημικής βιομηχανίας, υπέστη ζημιά, πιθανότατα μετά από σύγκρουση με ένα «διαστημικό σκουπίδι».

«Ο δορυφόρος Express-80, όταν τέθηκε στο σημείο λειτουργίας του, δέχθηκε ζημιά στα συστήματά του, ενδεχομένως λόγω διαστημικού απορρίμματος» δήλωσε η πηγή.

Τα διαστημικά απορρίμματα είναι επί το πλείστον εξαρτήματα από διαστημικά σκάφη που έχουν παραμείνει σε τροχιά γύρω από τη Γη, ύστερα από την ολοκλήρωση της αποστολής τους ή έχοντας αποκολληθεί από κάποιο διαστημικό σκάφος.

Στο βίντεο που ακολουθεί, φέρεται να παρουσιάζεται η αύξηση των διαστημικών απορριμμάτων κατά τη διάρκεια των ετών, λόγω της ανθρώπινης διαστημικής δραστηριότητας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!