ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δημογραφικό: Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ελληνισμού και ουδείς ασχολείται σοβαρά με αυτό. Δεν υπάρχει ελπίδα...

Σκωτία: Ερευνητές έφτιαξαν ηλεκτρονικό δέρμα που νιώθει «πόνο» (βιντεο)

Το λεγόμενο e-δέρμα

Σκωτία: Ερευνητές έφτιαξαν ηλεκτρονικό δέρμα που νιώθει «πόνο» (βιντεο)

Σκωτσέζοι ερευνητές δημιούργησαν το καινοτόμο ηλεκτρονικό δέρμα (e-skin) που μπορεί να μάθει να νιώθει «πόνο». Το επίτευγμα θα βοηθήσει να δημιουργηθεί μελλοντικά μία νέα γενιά έξυπνων ρομπότ -αλλά και άλλων αντικειμένων- με ανθρώπινου τύπου απτική ευαισθησία.

Οι μηχανικοί του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, με επικεφαλής τον καθηγητή της Σχολής Μηχανικών James Watt Ραβίντερ Νταχίγια, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Ρομποτικής «Science Robotics», ενσωμάτωσαν στο νέο τεχνητό δέρμα ένα υπολογιστικό σύστημα επεξεργασίας που βασίζεται σε «συναπτικά τρανζίστορ», που μιμούνται τα νεύρα του εγκεφάλου.

Τα τρανζίστορ είναι φτιαγμένα από νανοσύρματα ψευδαργύρου-οξειδίου τοποθετημένα σε μία εύκαμπτη πλαστική επιφάνεια και συνδεδεμένα με αισθητήρες αφής. Το «δέρμα» μπορεί στη συνέχεια να εκτυπωθεί από τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και δεκαετίες -σε όλον τον κόσμο- να φτιάξουν τεχνητό δέρμα με ανθρώπινη ευαισθησία στην αφή. Το νέο δέρμα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Το ρομποτικό χέρι που είναι καλυμμένο από το νέο δέρμα εμφανίζει αξιοσημείωτη ικανότητα να αντιδρά στα εξωτερικά ερεθίσματα, ακριβώς επειδή νιώθει «πόνο».

Όπως δήλωσε ο Νταχίγια, «όλοι μαθαίνουμε νωρίς στη ζωή μας να αντιδρούμε κατάλληλα στα απρόσμενα ερεθίσματα όπως ο πόνος, προκειμένου να μην κάνουμε κακό στον εαυτό μας. Φυσικά η ανάπτυξη του νέου ηλεκτρονικού δέρματος δεν σημαίνει ότι νιώθει πραγματικά πόνο όπως τον ξέρουμε, είναι απλώς ένας σύντομος τρόπος για να εξηγήσουμε τη διαδικασία της μάθησης από εξωτερικά ερεθίσματα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μεταξύ άλλων μελλοντικών πρακτικών εφαρμογών, θα είναι η χρήση του ευαίσθητου e-δέρματος σε προσθετικά άκρα για ακρωτηριασμένους, καθώς και η αξιοποίησή του στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων, ώστε καθημερινά αντικείμενα να αποκτήσουν όχι μόνο εξυπνάδα αλλά και ευαισθησία. Το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης θα κατοχυρώσει την πατέντα της τεχνολογίας και σχεδιάζει να δημιουργήσει μία εταιρεία-τεχνοβλαστό για την εμπορική αξιοποίηση της ανακάλυψης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.