Έξι στα δέκα παιδιά στην Ελλάδα γεννιούνται με καισαρική τομή, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί επιτρεπτό ποσοστό για τις γεννήσεις με καισαρική το 15%.

Σε καποιες περιοχές της χώρας, δε, γονείς και γιατροί μάλλον έχουν ξεχάσει πια πως… υπάρχει και πώς γίνεται ο φυσιολογικός τοκετός, όπως στο Αγρίνιο όπου οκτώ στα δέκα παιδιά γεννιούνται με καισαρική ή στα Χανιά όπου το ποσοστό των γεννήσεων με καισαρική ειναι 74,8%.

Το γεγονός αυτό καθιστά τη χώρα και τα μαιευτήρια της, ιδιωτικά και δημόσια, παράδειγμα προς μελέτη αλλα και προς… αποφυγή από τους παγκόσμιους φορείς υγείας σε ό,τι αφορά τις γεννήσεις με καισαρική τομή.

Τα στοιχεία που παραθέτει ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Πάτρας (ΣΕΜΠ) σχετικά με τις καισαρικές τομές μόνο ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν: το 2016 ο ΕΟΠΥΥ κλήθηκε να αποζημιώσει σε δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια 38.159 καισαρικές τομές και 28.319 φυσιολογικούς τοκετούς.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Παρατηρητηρίου Μαιευτικής Βίας Ελλάδας, υπάρχουν δομές υγείας στις οποίες οι καισαρικές τομές αγγίζουν το 83%, όπως στο νοσοκομείο του Αγρινίου, το 74,8% όπως σε κλινική των Χανίων, το 69% όπως στο νοσοκομείο της Σύρου και το 67,4% όπως στο νοσοκομείο της Πάτρας. Το 2017 οι καισαρικές διατηρήθηκαν στα ίδια -τρομακτικά- υψηλά επίπεδα αγγίζοντας το 58%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το ποσοστό αυτό σε επίπεδο χωρών του ΟΟΣΑ ανταγωνίζεται μόνο η Τουρκία, όπου ένας στους δύο τοκετούς γίνεται με καισαρική.