Το 1959, πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Dwight Eizenhower. Ο πρώην στρατηγός και ήρωας των Παγκόσμιων Πολέμων ήθελε η αμερικάνικη κουλτούρα να εισχωρήσει στη Σοβιετική Ένωση για να δείξει στον λαό τα πλεονεκτήματα του καπιταλισμού.

Για να κάνει επίδειξη της ιδεολογίας της, η αμερικανική κυβέρνηση διοργάνωσε τη «Εθνική Αμερικανική Έκθεση» στη Μόσχα και έστειλε τον τότε αντιπρόεδρο Nixon να παραστεί στα εγκαίνια. Αλλά όλα από εκεί και πέρα πήγαν αρκετά άσχημα.

Ο Nixon και ο σοβιετικός ηγέτης Nikita Khrushchev, άρχισαν να καβγαδίζουν για το θέμα του καπιταλισμού και του κομμουνισμού. Η συζήτησή τους «άναψε» τόσο πολύ, που ο αντιπρόεδρος της Pepsi τους διέκοψε και πρόσφερε στον σοβιετικό ηγέτη ένα ποτήρι από αναψυκτικό της εταιρείας. Και εκείνος το ήπιε.

Μερικά χρόνια μετά, αρκετοί στη Σοβιετική Ένωση ήθελαν να κλείσουν μια συμφωνία, για να φέρουν τα προϊόντα της Pepsi στη χώρα. Ωστόσο, υπήρχε ένα θέμα με το πως θα πλήρωναν, αφού τα χρήματά τους δεν περνούσαν στον υπόλοιπο κόσμο. Αποφάσισε λοιπόν να αγοράσει τα προϊόντα της Pepsi, χρησιμοποιώντας βότκα!

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, η αρχική συμφωνία, Pepsi αντί για βότκα ήταν έτοιμη να λήξει και η βότκα δεν θα έφτανε να καλύψει το κόστος. Έτσι οι Ρώσοι αποφάσισαν να κάνουν κάτι άλλο. Λογικό γι’ αυτούς, παράλογο για όλους τους άλλους.

Έδωσαν ως αντάλλαγμα στην Pepsi 17 υποβρύχια και άλλα πλοία για πολλά αναψυκτικά. Εκτός από τα 17 υποβρύχια, η συμφωνία εμπεριείχε ένα καταδρομικό, μια φρεγάτα και ένα αντιτορπιλικό.

Η αξία των προϊόντων της Pepsi που ανταλλάχθηκε έφτανε τα 3 δις. Δολάρια. Μάλλον, οι Ρώσοι τη λάτρευαν. Μετά από αυτή την ανταλλαγή, η Pepsi μετατράπηκε για λίγο στον 6ο πιο δυνατό Στρατό παγκοσμίως!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αργότερα, πούλησαν τον στόλο σε μια σουηδική εταιρεία για ανακύκλωση.