ΚΛΕΙΣΙΜΟ
To «κοτόπουλο» της Eurovision πιο πολύ άντρας είναι από κάτι προσκυνημένους

Κι όμως κάποτε στο κέντρο της Αθήνας υπήρχε το… Βατραχονήσι

Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά για ένα νησί

Κι όμως κάποτε στο κέντρο της Αθήνας υπήρχε το… Βατραχονήσι

Είναι σε όλους γνωστά τα νησιά που έχει η Αττική αλλά ήξερες ότι κάποτε υπήρχε ένα νησί ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας.

Και όμως δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά για ένα νησί που όχι μόνο υπήρξε αλλά είχε και όνομα.

Το έλεγαν Βατραχονήσι. Και φυσικά πάνε χρόνια που δεν υπάρχει πλέον μαζί με πολλά άλλα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας. Το Βατραχονήσι βρισκόταν σε κεντρικό σημείο της πόλης και συγκεκριμένα στον ποταμό Ιλισό. Η ιστορία του, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Το Βατραχονήσι, λοιπόν, ήταν μια νησίδα του ποταμού Ιλισού στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα κάτω από το Ζάππειο, στην περιοχή του Ολυμπιείου.

Στην πραγματικότητα ήταν μια καταπράσινη λωρίδα γης η οποία βρισκόταν στον Ιλισό ποταμό. Ένας ποταμό που πλέον δεν περνά πάνω από την πόλη και για τον οποίο σου έχουμε μιλήσει παλιότερα.

Το Βατραχονήσι, το άγνωστο «νησί» της Αθήνας, εκτεινόταν μπροστά από το Παναθηναϊκό Στάδιο και πιο συγκεκριμένα στην οδό Αγίου Σπυρίδωνος.

Τι υπήρχε σε αυτή τη νησίδα όμως; Τα πιο παλιά χρόνια εκεί υπήρχαν ιερά ενώ αργότερα χριστιανικοί ναοί. Στη νησίδα αυτή, υπήρχαν ιερά της αρχαιότητας και χριστιανικοί ναοί.

Στα νεότερα χρόνια η περιοχή ήταν αδόμητη. Το νησί και μαζί η συνοικία η οποία σταδιακά δημιουργήθηκε πέριξ ονομάστηκε Βατραχονήσι. Το 1908 η γειτονιά μετονομάστηκε σε περιοχή Σταδίου – Ιλισσού.

Εδώ και πολλά χρόνια το Βατραχονήσι δεν υπάρχει, καθώς ο Ιλισός, όπως είπαμε, έχει καλυφθεί στο μεγαλύτερο μήκος του.

Άγνωστες γωνιές της Αθήνας που δεν υπάρχουν πια

Εκτός από το Βατραχονήσι, η Αθήνα είχε πολλά αξιοθέατα και γωνιές που δεν υπάρχουν πια ή έχουν αλλάξει πολύ. Ούτως ή άλλως η Αθήνα έχει αλλάξει πολύ ειδικά όταν σε σχέση με όταν είχε πολύ λιγότερο πληθυσμό.

Ήξερες για παράδειγμα τον άγνωστο γιγάντιο Πύργο στην Ακρόπολη που δεν υπάρχει πια; Ένα κτήριο που δεν υπάρχει σήμερα, πλέον, είναι επίσης και το επιβλητικό Δημοτικό Θέατρο Αθηνών με την ιδιαίτερη ιστορία του.

Όπως επίσης ενδιαφέρουσα είναι και η ιστορία με την περιοχή της Αθήνας που είχε κάποτε ανεμόμυλους. Εκτός από ανεμόμυλους, η Αθήνα είχε επίσης άμαξες και περιβολάκια. Γνωρίζεις, μάλιστα, ποιος είναι ο δρόμος της Αθήνας που έβλεπε δίπλα του να περνάει το ποτάμι;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Βατραχονήσι είναι, λοιπόν, ένα από τα πολλά που ίσως δεν γνωρίζουμε για την Παλιά Αθήνα, την ιστορία και τα αξιοθέατά της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.