Σύμφωνα με τη συμβατική αρχαιολογία, η γραφή εφευρέθηκε μόλις το 3000 έως το 4000 π.Χ. στη Σουμερία . Ωστόσο, ένα τεχνούργημα βρέθηκε πριν από μια δεκαετία που έρχεται σε αντίθεση με αυτήν την πεποίθηση – και ίσως αυτός είναι ο λόγος που λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν για την ανακάλυψη.

Η πλάκα Δισπηλιού ανακαλύφθηκε από τον καθηγητή της προϊστορικής αρχαιολογίας, τον Γιώργο Χουρμουζιάδη, το 1993 σε έναν νεολιθικό λιμναίο οικισμό στη Βόρεια Ελλάδα κοντά στην πόλη της Καστοριάς. Μια ομάδα ανθρώπων καταλάμβανε τον οικισμό πριν από 7.000 με 8.000 χρόνια. Η πλάκα του Δισπηλιού ήταν ένα από τα πολλά τεχνουργήματα που βρέθηκαν στην περιοχή, ωστόσο η σημασία του πίνακα έγκειται στο γεγονός ότι έχει ένα άγνωστο γραπτό κείμενο που χρονολογείται από το 5.000 π.Χ. Η ξύλινη πλάκα χρονολογήθηκε με τη μέθοδο C12 ότι κατασκευάστηκε το 5260 π.Χ., καθιστώντας την σημαντικά παλαιότερη από το σύστημα γραφής που χρησιμοποιούσαν οι Σουμέριοι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το κείμενο της πινακίδας περιλαμβάνει έναν τύπο εγχάρακτης γραφής που πιθανότατα αποτελείται από μια μορφή γραφής που προϋπήρχε της Γραμμικής Β γραφής που χρησιμοποιούσαν οι Μυκηναίοι Έλληνες. Εκτός από το tablet, βρέθηκαν πολλά άλλα κεραμικά κομμάτια που έχουν επίσης τον ίδιο τύπο γραφής πάνω τους. Ο καθηγητής Χουρμουζιάδης έχει προτείνει ότι αυτός ο τύπος γραφής, ο οποίος δεν έχει ακόμη αποκρυπτογραφηθεί, θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των συμβόλων που αντιπροσωπεύουν την καταμέτρηση των περιουσιακών στοιχείων