Ελεύθερος -έστω και υπό όρους- μετά από 26 χρόνια στη φυλακή αφέθηκε πριν λίγο καιρό ο Γάλλος εγκληματίας ψευτογιατρός Ζαν Κλοντ Ρομάν, που σκότωσε τους γονείς, τη γυναίκα και τα παιδιά του σε μια υπόθεση, που συγκλόνισε τη Γαλλία και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για δύο ταινίες και ένα βιβλίο.

Η διπλή ζωή του διαβόητου Γάλλου εγκληματία

Γεννημένος πριν από 65 χρόνια στο Λον-λε Σονιέ, πρωτεύουσα του νομού Ζυρά στην περιοχή Βουργουνδία-Φρανς-Κοντέ της ανατολικής Γαλλίας, ο Ζαν Κλοντ Ρομάν πήρε το απολυτήριο λυκείου και στη συνέχεια γράφτηκε το 1974 στην Ιατρική Σχολή της Λιόν. Η απίστευτη απάτη του ξεκίνησε μ’ ένα απλό ψέμα: ο Ρομάν υποστήριξε ότι είχε περάσει τις εξετάσεις για το δεύτερο έτος, πράγμα που ουδέποτε έκανε.

">

Επί 18 ολόκληρα χρόνια ο διαβόητος εγκληματίας παρίστανε το φοιτητή Ιατρικής -καταφέρνοντας να επαναλαμβάνει τα μαθήματα του πρώτου έτους, χωρίς να δώσει ποτέ εξετάσεις- και στη συνέχεια τον ερευνητή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δίνοντας στην οικογένειά του και φίλους την εντύπωση ότι έκανε έρευνα για την αρτηριοσκλήρωση κι ότι είχε επαφές με σημαίνουσες πολιτικές προσωπικότητες.

Ρεπορτάζ του RTL για την «υπόθεση Ρομάν» που συγκλόνισε τη Γαλλία

Με αυτό το επιχείρημα τους «άρμεγε» συστηματικά προκειμένου να επενδύσει, όπως τους έλεγε, τα χρήματά τους στην Ελβετία, ενώ στην πραγματικότητα, ενώ στην πραγματικότητα περνούσε τον καιρό του πηγαινοερχόμενος μεταξύ Γαλλίας και Ελβετίας και επισκεπτόμενος αραιά και πού την υπηρεσία, όπου υποτίθεται ότι εργαζόταν.