Μια ομάδα Καναδών παλαιοντολόγων κατόρθωσαν να ανασκευάσουν τα περιεχόμενα του στομαχιού ενός φυτοφάγου δεινοσαύρου που έζησε κατά την ύστερη κρητιδική περίοδο.

Συγκεκριμένα, τα απολιθωμένα λείψανα ενός νοδόσαυρου του είδους Borealopelta markmitchelli ανακαλύφθηκαν κατά τύχη το 2011, κατά τη διάρκεια μια ανασκαφής σε ορυχείο στην πόλη Φορτ ΜακΡέι, στην Αλμπέρτα του Καναδά.

Χάρη στην υγρασία του εδάφους, το σώμα του τεράστιου ερπετού βρίσκεται και σήμερα – περίπου 110 εκατ. χρόνια από τότε που βάδιζε στη Γη- σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης.

Ερευνητές στο παλαιοντολογικό μουσείο Royal Tyrrell Museum of Paleontology, στο πανεπιστήμιο Saskatchewan και στο πανεπιστήμιο Brandon εξέτασαν το περιεχόμενο του στομάχου του δεινοσαύρου, προκειμένου να ανακαλύψουν ποιο ήταν το τελευταίο του γεύμα.

«Η ανακάλυψη των διατηρημένων περιεχομένων του στομάχου ενός δεινόσαυρου είναι εξαιρετικά σπάνια και αυτό το στομάχι του μουμιοποιημένου νοδόσαυρου που ανακτήθηκε από την ομάδα του μουσείου είναι με διαφορά το καλύτερα διατηρημένο που έχει βρεθεί έως σήμερα» ανέφερε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Τζιμ Μπάσιντζερ, του πανεπιστημίου Saskatchewan.

Αναλύοντας τα δείγματα του στομάχου, οι παλαιοντολόγοι διαπίστωσαν ότι το τελευταίο γεύμα του δεινόσαυρου αποτελούνταν κατά 88% από φύλλα φτέρης και κατά 7% από μίσχους και κλωνάρια.

48 τύποι από μικροαπολιθώματα όπως γύρη και σπόρια αλλά και μια «αξιοσημείωτη ποσότητα άνθρακα» από καμένα φυτά βρέθηκαν επίσης, κάτι που δείχνει ότι ο νοδόσαυρος εκμεταλλευόταν το «κύμα» από φτέρες που συνήθως φυτρώνουν στα καμένα τοπία.

Οι επιστήμονες συνέκριναν τα ευρήματα από τα περιεχόμενα του στομάχου του δεινόσαυρου με τα φυτά που κυριαρχούσαν στην περιοχή εκείνη την εποχή και συμπεραναν ότι ο εν λόγω νοδόσαυρος πρέπει να ήταν αρκετά επιλεκτικός στη διατροφή του, αφού φαίνεται να προτιμούσε ένα και μόνο συγκεκριμένο είδος φτέρης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!