Τα ανεξέλεγκτα κόστη της εμπλοκής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανά τον κόσμο, ιδίως όμως οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ έχουν καταστήσει επιτακτικές τις περικοπές σε πολλά εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Η αμερικανική Αεροπορία Στρατού διατυπώνει ανοιχτά τους φόβους και τις αντιρρήσεις της…

Το Κογκρέσο που στην παρούσα φάση εξετάζει τον
αμυντικό προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2007 φαίνεται πως έχει
βάλει στο στόχαστρο:

>Το πρόγραμμα του νέου ελικοπτέρου αναγνώρισης (ARH- Armed Reconnaissance Helicopter) όπου η Bell Textron έχει αναλάβει να κατασκευάσει τον αντικαταστάτη του γερασμένου OH-58 Kiowa Warrior.

>Το πρόγραμμα για την προμήθεια Μέσου Μεταφορικού Αεροσκάφους (JCA- Joint Cargo Aircraft). Σύμφωνα με συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο Ιούνιο το πρόγραμμα αυτό είναι κοινό για τον Στρατό (προβλέπεται η προμήθεια 75 αεροσκαφών) και την Αεροπορία (USAF) που θα προμηθευόταν 70 αεροσκάφη. Υποψήφιοι προμηθευτές είναι η κοινοπραξία της ευρωπαϊκής EADS και της αμερικανικής Raytheon προτείνοντας είτε το C-296 είτε το ελαφρύτερο CN-235, αμφότερα δικινητήρια, η αμερικανική εταιρία L-3 που προωθεί το γνωστό στην Ελλάδα δικινητήριου C-27J του ιταλικού ομίλου Finmeccanica και η Lockheed Martin που προτείνει μια μικρότερη εκδοχή του τετρακινητήριου C-130J που βρίσκεται σε παραγωγή.

>Στόχος των περικοπών έχει γίνει και το πρόγραμμα του Μελλοντικού Συστήματος Μάχης (FCS-Future Combat System). Το πρόγραμμα αυτό θεωρείται ως ακρογωνιαίος λίθος στην προσπάθεια δημιουργίας ελαφρών, ευέλικτων και δικτυοκεντρικών (network-centric) χερσαίων δυνάμεων, με δυνατότητα ταχείας ανάπτυξης ανά την υφήλιο σε οποιοδήποτε σημείο όπου απειλούνται όσα θεωρούνται ως «εθνικά συμφέροντα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι στρατηγοί αντιτείνουν ότι η ελλιπής χρηματοδότηση θα έχει ως αποτέλεσμα την τελική αύξηση του κόστους των προγραμμάτων και πολυετείς καθυστερήσεις στη παράδοση του υλικού κάτι που θα έχει αρνητικές συνέπειες στις επιχειρησιακές δυνατότητες του αμερικανικού Στρατού.