
Αρχαιολόγοι από το Μεξικό ανακάλυψαν 119 κρανία στην πρωτεύουσα των Αζτέκων τα οποία ήταν ενσωματωμένα σε έναν πύργο που έχτισαν πριν από περίπου πέντε αιώνες, όπως αναφέρει το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας.
Σημειώνεται ότι από το 2015 είχε ανακαλυφθεί τμήμα του πύργου το οποίο θεώρησαν ότι ήταν ο κύριος τόπος τρόπαιων στην πρωτεύουσα των Αζτέκων. Από τότε έχουν βρεθεί ενσωματωμένα στο κτίσμα 603 κρανία.
Όπως αναφέρει το Associated Press, τα κρανία ανήκουν σε ανθρώπους που θυσιάστηκαν. Πολλά από αυτά χρονολογούνται από το 1486 έως το 1502 και ήταν διατεταγμένα σε έναν κύκλο με πολλά στρώματα.
Ένα μέρος του κύκλου περιλαμβάνει κρανία τα οποία είναι τοποθετημένα έτσι ώστε να κοιτάζουν προς το κέντρο του κύκλου, ωστόσο ακόμη δεν είναι γνωστός ο λόγος που το έκαναν αυτό.
Σημειώνεται ότι κατά τον 15ο και στις αρχές του 16ου αιώνα η αυτοκρατορία των Αζτέκων βρισκόταν στο αποκορύφωμα της ακμής της. Ο μακάβριος αυτός πύργος θα μπορούσε να αποτελέσει ένδειξη κύρους και δύναμης, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι ανθρωποθυσίες ήταν κάτι κοινό στις κοινωνίες των Αζτέκων.
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι αυτή η ανακάλυψη είναι μέρος του «Huey Tzompantli» που ήταν αφιερωμένος στον «Huitzilopochtli», θεό του πολέμου, του ήλιου, των ανθρωποθυσιών και προστάτη της πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας, Τενοστιτλάν, σύμφωνα με το BBC.
#PrensaINAH 🗞️
Arqueólogos localizan el costado este y la fachada externa de la torre de cráneos del Huei Tzompantli de Tenochtitlan; en la sección este de la torre se han visualizado, superficialmente, 119 cráneos humanos que se suman a los 484 identificados anteriormente. pic.twitter.com/B6FixWUQlO
— INAH (@INAHmx) December 11, 2020