Η Άγκυρα δημιουργεί διεθνές θέμα για τα θωρακισμένα «αυτοκίνητα» Μ1117 που μεταφέρθηκαν σε Λέσβο και Χίο και έστειλε διάβημα και στις ΗΠΑ.

Έτσι λοιπόν εκμεταλλεύτικε πλήρως την «πάσα» από τα τα εγκληματικά λάθη της κυβέρνησης στα TOMA ΒΜΡ-1.

Αποδεικνύεται πόσο μεγάλος λάθος ήταν η απόσυρση των BMP-1 για τα οποία ποτέ δεν είχε τολμήσει η Άγκυρα να κάνει διάβημα στο παρελθόν γιατί απλούστατα ήταν ρωσικό υλικό.

Να σταματήσει η μεταφορά αμερικανικών όπλων στα νησιά του Αιγαίου ζήτησε η Τουρκία από τις ΗΠΑ, λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών από το πρακτορείο Anadolu για τη μεταφορά αμερικάνικου οπλισμού σε Λέσβο και Σάμο.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια του διαβήματος διαμαρτυρίας της Τουρκίας στην Ελλάδα, με το τουρκικό ΥΠΕΞ να καλεί τον Έλληνα πρέσβη, Χριστόδουλο Λάζαρη.

Η Άγκυρα δεν προσκάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη για να διαμαρτυρηθεί, όπως έπραξε με τον Έλληνα, ωστόσο απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στο αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι Τούρκοι προτρέπουν τους Αμερικανούς «να σεβαστούν το καθεστώς αποστρατικοποίησης» που όπως ισχυρίζονται διέπει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και να λάβουν μέτρα για να αποτραπεί η παραβίαση του καθεστώτος από τη χρήση αμερικανικών όπλων.

">

Το λάθος της στρατιωτικής και της πολιτικής ηγεσίας να αποσύρουν τα BMP-1 από τα νησιά του Αιγαίου και να τα αντικαταστήσουν με τροχοφόρα αναγνωριστικά Μ1117, είναι το λιγότερο εγκληματικό όπως αναφέρθηκε εκτενώς το pronews.gr σε άρθρο του.