Να αποκατασταθούν οι σχέσεις του καθεστώτος Ερντογάν με το Ισραήλ ή έστω να μειωθεί η ένταση, προσπαθεί η τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ με τον αρχηγό της Χακάν Φιντάν να έχει αναλάβει μείζονα ρόλο.

Η Ελλάδα έχει επενδύσει πάρα πολλά στον άξονα Αθήνας-Λευκωσίας-Ιερουσαλήμ και μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε πραγματικό σοκ.

Ο Χακάν Φιντάν θεωρείται κάτι σαν τον «Χούβερ» της Τουρκίας και πολλές φορές στο παρελθόν ακούστηκε πως είναι πιθανός διάδοχος ακόμα και του ίδιου του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν.

Άξονας που βασίζεται σαφώς και στην αντίθεση στις τουρκικές πολιτικές στην Αν. Μεσόγειο. Παραμένουν πάντως ως «αγκάθι» οι σχέσεις της Τουρκίας με την Χαμάς. Μια επαναπροσέγγιση Ισραήλ – Τουρκίας θα δημιουργούσε κενό ιδιαίτερα στον κρίσιμο τομέα της απόκτησης και διαχείρισης πληροφοριών.

Σύμφωνα με το δίκτυο Al-Monitor, που φέρεται να σχετίζεται με το κύκλωμα Γκιουλέν, ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας διεξήγαγε μυστικές συνομιλίες με ισραηλινούς αξιωματούχους, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας που ξεκίνησε από την Τουρκία για εξομάλυνση των σχέσεων.

Μιλώντας στο Al-Monitor, τρεις ανώνυμες πηγές «επιβεβαίωσαν ότι πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις τις τελευταίες εβδομάδες με τον Χακάν Φιντάν να εκπροσωπεί την Τουρκία σε τουλάχιστον μία από αυτές, αλλά αρνήθηκαν να πουν την τοποθεσία. Οι κυβερνήσεις συνήθως αρνούνται να σχολιάσουν επίσημα θέματα που σχετίζονται με πληροφορίες».

Μία από τις πηγές, σύμφωνα με το Al Monitor, είπε, «Η κινητικότητα [μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ] συνεχίζεται», αλλά δεν επεκτάθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διπλωματικές σχέσεις των δυο χωρών διακόπηκαν τον Μάιο του 2018, όταν η Τουρκία έδιωξε τον ισραηλινό πρέσβη μετά τις αιματηρές επιθέσεις της στη Γάζα και την απόφαση της Ουάσινγκτον να μεταφέρει την πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

«Ο Φιντάν πιστεύεται ότι είχε πραγματοποιήσει αρκετές συναντήσεις στο παρελθόν, για να συζητήσει μεταξύ άλλων κοινές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια στη Συρία και τη Λιβύη, όπως αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Al-Monitor, αλλά οι πηγές ανέφεραν ότι ο τελευταίος γύρος αποσκοπούσε συγκεκριμένα στην αναβάθμιση των δεσμών σε διπλωματικό επίπεδο».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην Τουρκία υπάρχει ανησυχία καθώς σε αντίθεση με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπάιντεν δεν θα προστατεύσει την Τουρκία από κυρώσεις για την αγορά ρωσικών πυραύλων S-400 αλλά και στην εμπλοκή της Halkbank στη διευκόλυνση μεταφοράς του παράνομου πετρελαίου του Ιράν για εμπόριο χρυσού.

Η Gallia Lindenstrauss, ανώτερη ερευνήτρια στο Ισραηλινό Ινστιτούτο Εθνικών Μελετών Ασφαλείας, συμφωνεί ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να γυρίσουν σελίδα οι δυο χώρες. «Νομίζω ότι θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο κρατών να μην υπερεκτιμούν το νόημα του βήματος επαναφοράς των πρεσβευτών. Καθώς οι σχέσεις δεν υποβαθμίστηκαν το 2018, είναι από τη σκοπιά του διπλωματικού πρωτοκόλλου ένα απλό βήμα.»

«Και τα δύο κράτη μπορούν να το παρουσιάσουν ως βήμα καλής θέλησης για την επικείμενη κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία πιθανότατα θα ενδιαφέρεται περισσότερο για τη χαλάρωση των εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας από την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία δεν προωθούσε καθόλου αυτήν την ατζέντα», πρόσθεσε η Lindenstrauss σε ηλεκτρονικά σχόλια στο Al-Monitor.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, μία από τις πηγές εξέδωσε σκεπτικισμό σχετικά με τις προοπτικές μιας πραγματικής επαναφοράς «για όσο διάστημα η Τουρκία εξακολουθεί να είναι η παγκόσμια έδρα της Χαμάς».