Σ’ ένα πρώτο βήμα καταδίκης της τουρκικής εισβολής προχώρησε η ΕΕ.

Η ΕΕ καταδίκασε τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και κάλεσε την Αγκυρα να σταματήσει και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την περιοχή.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ- που συζήτησαν και την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ- τόνισαν ότι η στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία υπονομεύει σοβαρά τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής, ενώ εξαιτίας της περισσότεροι πολίτες υποφέρουν, εκτοπίζονται και εμποδίζεται η πρόσβασή τους στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Πάντως, κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών η ΕΕ δεν επέβαλε στην Τουρκία εμπάργκο όπλων, κάτι που επεδίωκε η Γαλλία και η Γερμανία. Δεσμεύθηκαν όμως να αναστείλουν τις σχετικές εξαγωγές.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, επισημάνθηκε ότι κάποιες χώρες ήδη έχουν ανακοινώσει ότι σταματούν την πώληση όπλων στην Τουρκία, ενώ το θέμα αυτό θα συζητηθεί εκ νέου από ομάδα εργασίας που θα συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα.

Η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία δυσκολεύει τις προοπτικές επίτευξης ειρήνης μέσω της πολιτικής διαδικασίας, τόνισε η ΕΕ, που προειδοποίησαν ότι η εισβολή υπονομεύει σοβαρά την πρόοδο του συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ο ISIS παραμένει απειλή για την ευρωπαϊκή την τουρκική και τη διεθνή ασφάλεια, επισημάνθηκε ακόμη και υπογραμμίστηκε ότι είναι δραματικές οι συνέπειες της επιχείρησης.

Η Τουρκία είναι βασικός εταίρος της ΕΕ και σημαντικός παράγοντας στην περιοχή και οι ανησυχίες της για τη βορειοανατολική Συρία πρέπει να αντιμετωπιστούν διά της πολιτικής και διπλωματικής οδού, όχι μέσω στρατιωτικής δράσης, τονίστηκε στη σχετική ανακοίνωση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, η ΕΕ υπενθύμισε ότι δεν πρόκειται να παράσχει βοήθεια σε περιοχές όπου τα δικαιώματα των τοπικών πληθυσμών αγνοούνται ή παραβιάζονται. Ηδη, οι Βρυξέλλες είχαν ξεκαθαρίσει στην Τουρκία ότι δεν θα πάρει ούτε ευρώ για τη ζώνη ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει στη Συρία, προκειμένου να στείλει εκεί τους πρόσφυγες.